Od kuhinje u kojoj kuhar i njegovo/njezino osoblje priprema ukusna jela do recepcije gdje vratar ljubazno dočekuje goste, u područjima za opuštanje, sobama za sastanke i pojedinačnim spavaćim sobama: hoteli imaju vrlo različita okruženja, ali ih ujedinjuje potreba da osiguravaju optimalnu udobnost svima koji u njima provode vrijeme.

U tom kontekstu klimatizacija igra vrlo važnu ulogu. Zapravo, može postati čimbenik koji utječe na to kako gosti cijene hotel, pomažući pri određivanju njegova uspjeha. Postizanje udobnosti odsjedanja mora biti temeljni cilj pri projektiranju sustava klimatizacije. Projekt za koji se moraju uzeti u obzir određeni ključni čimbenici, poput termo-psihometrijske dobrobiti (poseban osjećaj kada je ljudima ugodno i kada im nije ni vruće ni hladno), akustične dobrobiti i kvalitete zraka u zatvorenom prostoru.

Koji su ključni elementi dobrog sustava?

Prilikom projektiranja klimatizacijskog sustava za hotel, najveća pozornost mora se posvetiti njegovoj energetskoj učinkovitosti, budući da različiti prostori objekta i spavaćih soba imaju vrlo različite povremene upotrebe i toplinska opterećenja. Ostale promjenljive koje utječu na upravljanje sustavom odnose se na utrošenu energiju i troškove za njegov rad te redovno i eventualno izvanredno održavanje
Mnogi hoteli nude i dodatne usluge poput teretane, bazena i wellness centra, kao i posebne prostorije za poslovne sastanke. Naravno, svako od ovih okruženja ima različite zahtjeve za temperaturom, vlagom i obnavljanjem zraka, a sustav klimatizacije mora moći ispuniti sve te zahtjeve.
Prilikom odabira hotelskog sustava potrebno je uzeti u obzir i razdoblje u kojem je u funkciji. Za objekt koji radi samo ljeti, bit će potreban samo sustav ljetne klimatizacije i obnavljanja zraka, dok će za hotel koji radi 365 dana u godini biti potrebno rješenje koje nudi optimalne performanse grijanja.

Koji su najčešći sustavi klimatizacije u hotelima?

Kao što smo vidjeli, hoteli imaju izuzetno specifične karakteristike koje zahtijevaju vrlo pažljivu analizu prije odabira najprikladnijeg sustava klimatizacije. 
Među mnogim sustavnim rješenjima dostupnim na tržištu, možemo istaknuti tri koja su dobro prilagođena zahtjevima hotela: hidronički sustavi, VRF (Variable Refrigerant Flow) sustavi i WLHP (Water Loop Heat Pump) sustavi. Naravno, sve tri vrste sustava moraju se kombinirati s klima komorom koja kontinuirano dovodi čisti, filtrirani zrak u prostorije.

Hidronički sustav: najpoznatiji i najkorišteniji

Jednostavan za projektiranje, ugradnju i održavanje, hidronički sustav zasigurno je najpoznatiji i najrašireniji među klimatizacijskim sustavima i ima zelenu dušu, zahvaljujući korištenju vode kao prijenosnika topline. Toplinska ili rashladna energija potrebna za zagrijavanje ili hlađenje okoliša distribuira se kroz cjevovode za vodu u kojima cirkulira topla ili hladna voda, proizvedena posebnim vanjskim generatorima poput rashladnih uređaja ili toplinskih pumpi. Zagrijana ili ohlađena voda zatim opskrbljuje unutarnje jedinice, poput podnih sustava zračenja ili ventilokonvektora. Pored toga, obnavljanjem zraka upravlja vanjska jedinica za obradu zraka, koja se napaja iz hladnjaka.

Umjesto potonjeg, tvrtka Clivet predlaže svoju neovisnu potpunu vanjsku zračnu jedinicu ZEPHIR3 opremljenu termodinamičkim sustavom povrata, stvarajući tako pravu evoluciju hidroničkog sustava. Glavna prednost? Uklanjanje sustava potrebnog za prijenos tekućina nosača koji se koriste u tradicionalnom hidroničkom sustavu s jedinicama za obradu zraka kako bi se ispunilo opterećenje primarnog zraka.

Višenamjenske jedinice SPINchiller3, dostupne s učincima grijanja od 300 do 1450 kW i učincima hlađenja od 260 do 1300 kW, idealno su rješenje za istodobnu proizvodnju tople i hladne vode, učinkovitije od normalne toplinske pumpe.

Alternative hidroničkom sustavu: VRF i WLHP

Glavna razlika između hidroničkog i VRF sustava je u tome što prvi koristi vodu kao tekućinu za prijenos topline, dok drugi koristi poseban rashladni plin. Glavna prednost ove vrste ugradnje? Definitivno njegova bolja učinkovitost. Zbog toga što izravna ekspanzija omogućuje isparavanje plina na višim temperaturama i kondenzaciju na nižim temperaturama od sustava poput hidroničnog, u kojem se koristi neposredna razmjena tekućine (vode). Arhitektura ovog sustava također je projektirana da bude potpuno modularna, kombinirajući jedinice i kontrole prema specifičnim zahtjevima projekta.

Vrlo popularni u Sjedinjenim Državama i Engleskoj, WLHP (Water Loop Heat Pump) sustavi uključuju hidraulički krug koji povezuje niz toplinskih pumpi kako bi se osigurala optimalna klimatizacija područja u zgradi s veoma različitim zahtjevima. Dok u hidroničkim sustavima toplinsku ili rashladnu energiju proizvodi generator i zatim je distribuira do terminala putem zagrijane ili ohlađene vode, WLHP sustavi koriste vodu na „neutralnoj” temperaturi, koja djeluje kao izvor za izravnu proizvodnju energije na licu mjesta od raznih toplinskih pumpi. Rezultat je veća učinkovitost i pouzdanost, što je osigurano decentralizacijom prijenosa energije.

rješenje za hotele koje je projektirala tvrtka Clivet

Pakirani sustav projektirala je tvrtka Clivet kako bi osigurala najbolju klimatizaciju ugostiteljskih objekata koji imaju područja kao što su kuhinje, recepcije i konferencijske sobe s veoma različitim zahtjevima. Ova vrsta sustava omogućuje smanjenje investicijskih i operativnih troškova, smanjenje ukupnih prostornih potreba i postizanje savršene arhitektonske integracije sustava. To se postiže zahvaljujući sustavu koji sadrži pakiranu jedinicu, obično ugrađenu na krovu zgrade, koja omogućuje proizvodnju energije za hlađenje i grijanje samo kada i gdje je to potrebno, kao i pružanje odgovarajućeg obnavljanja zraka, a istovremeno osigurava povrat energije.