Zahvaljujući fotonaponskim sustavima, moguće je proizvesti zelenu električnu energiju koristeći sunčevu svjetlost. U usporedbi sa solarnim toplinskim panelima, koji koriste toplinu sadržanu u sunčevom zračenju za zagrijavanje vode za kućanstvo, fotonaponski sustavi idealno su rješenje za pokrivanje više ili manje značajnog dijela vlastite energetske potrebe na održiv način.

Ali kako je moguće transformirati energiju koju proizvodi sunce u energiju koja se može koristiti za napajanje raznih električnih uređaja poput dizalica topline, klima uređaja i televizora?

Pomoću fotonaponskih ćelija izrađenih od 99 % čistog silicija koje čine panele i pomoću uređaja pretvarača koji se naziva inverter. Prvi, naime, generiraju istosmjernu električnu struju kada fotoni u solarnoj energiji dođu u kontakt sa slobodnim elektronima u siliciju (fotonaponski efekt), dok je drugi pretvaraju u izmjeničnu struju koja je odmah dostupna za kućne korisnike.

Krovni fotonaponski uređaji: prednosti su veće od nedostataka

Kada se razmatra ugradnja fotonaponskog sustava, bilo da je namijenjen opskrbi jedne kuće ili velike poslovne ili industrijske zgrade, moraju se pažljivo odvagnuti prednosti i nedostaci. Općenito govoreći, između ekoloških i ekonomskih prednosti, sa sigurnošću možemo reći da prednosti daleko nadmašuju nedostatke i da je ova vrsta ulaganja gotovo uvijek isplativ izbor. U nastavku su navedene glavne prednosti ugradnje fotonaponskog sustava:

  • Smanjeni račun za energiju: fotonaponski sustav omogućuje korisniku da smanji preuzimanje električne energije iz mreže kroz samo-potrošnju, umjesto da koristi energiju proizvedenu u sustavu. Uz učinkovitu i pažljivu uporabu, procjenjuje se da se može uštedjeti do 55 % računa za struju obiteljske kuće. Uštede se naravno povećavaju ako se odlučite za ugradnju akumulatorske električne baterije, kao što je Clivet Sinergy.
  • Proizvodnja čiste energije: s fotonaponskim sustavom mogu se smanjiti emisije stakleničkih plinova, čime se daje važan doprinos širenju obnovljivih izvora energije. Ulaganje stoga nije dobro samo za one koji ga čine, već i za planet, čime se promiče održivi ekonomski model.
  • Vrijednost nekretnine: instalacija fotonaponskog sustava daje domu veću komercijalnu vrijednost i omogućuje njegovom vlasniku da optimizira svoje ulaganje u nekretninu. Ako se netko odluči prodati nekretninu, to se može učiniti brže, ali i ostvariti veća zarada zahvaljujući prisutnosti ove tehnologije.
  • Lako održavanje: održavanje fotonaponskih sustava varira ovisno o broju ugrađenih modula i starosti sustava, ali općenito je rijetko potrebno i jeftino. Naravno, važno je održavati visoku učinkovitost sustava čišćenjem panela i povremenom provjerom različitih komponenti.

Drugi element koji treba uzeti u obzir je nedosljedna proizvodnja energije. Kao što je prirodno, sustav proizvodi energiju kada sunce sja. Posljedično, tijekom kišnih dana, a posebno noću, energiju potrebnu za vaše potrebe nužno morate uzimati iz mreže. U tom kontekstu, električni sustav za pohranjivanje kao što je Clivet Sinergy zaista čini razliku. Njegova se baterija zapravo puni kada paneli uhvate sunčeve zrake; on nakon toga oslobađa energiju za napajanje doma čak i ako je nebo oblačno ili navečer i noću.

Zahtjevi krova za optimalnu učinkovitost sustava

Fotonaponski paneli postavljaju se u većini slučajeva na krovove zgrada, bilo da se radi o tradicionalnim i najčešćim kosim krovovima (koji se sastoje od dvije kose ravnine koje se međusobno sijeku) ili onima s jednom vodoravnom ravninom. Naravno, potrebno je poštivati određena osnovna pravila, primjerice u pogledu izlaganja i ugradnje, kako bi sustav radio u punom potencijalu.
Pogledajmo koji su glavni zahtjevi krova za optimalnu učinkovitost fotonaponskog sustava:

  • Usmjeravanje: najbolja kardinalna točka za postavljanje fotonaponskih panela je jug, jer je zračenje veće i dulje. Sustav na kosim krovovima koji su okrenuti prema jugu stoga će osigurati mnogo veću učinkovitost. To nije problem za ravne krovove, koji instalateru pružaju veću fleksibilnost.
  • Veličina: što je veća krovna površina na koju se postavljaju paneli, to će se više energije proizvoditi i biti dostupno korisnicima.
  • Nagib i prepreke: pravi nagib omogućuje panelima da uhvate više svjetla i budu učinkovitiji. Također je važno da u blizini nema drugih zgrada koje bacaju sjenu na panele

Maksimalno iskorištavanje fotonaponskog sustava:

Kako bi se električna energija koju proizvedu paneli pohranila tijekom dana, a iskoristila tijekom večeri i noći, te omogućila da npr. dizalice topline ili bojleri rade potpuno neovisno, najbolje je rješenje kombinirati fotonaponski sustav sa sustavom pohrane.

Sinergy je novi modularni sustav koji se lako postavlja i koji je dizajnirala tvrtka Clivet za podršku domovima u postizanju energetske samodostatnosti. Savršen kako za novogradnje tako i za renoviranja, sustav je dostupan u četiri kapaciteta veličine u rasponu od 5 kWh (za mala stambena okruženja) do 20 kWh (velike i srednje stambene jedinice). Vodeći Sinergy proizvodi tvrtke Clivet također uključuju posebnu tehnologiju izrade njegovih litij željeznih-fosfatnih gumbastih baterija, koje sustavu jamče ukupno trajanje od 10.000 ciklusa punjenja i pražnjenja.