Kako certifikacije proizvoda mogu dodati vrijednost dizalicama topline i učiniti da se dobro prodaju na svim tržištima.

Dizalice topline moraju biti certificirane i usklađene s propisima kako bi se bolje prodavale na svim tržištima. U ovom ćemo članku istražiti kako certifikati EUROVENT, HP Keymark i SG Ready te kako klasična energetska oznaka, u skladu s ErP direktivom, mogu dati vrijednost dizalicama topline i učiniti da se dobro prodaju na svim tržištima.

Dizalice topline koriste obnovljivu energiju zraka ili vode ili u dubljim slojevima zemlje za grijanje, hlađenje i proizvodnju tople vode za kućanstvo, jamčeći veliku učinkovitost i značajne financijske uštede. Ali koji su to certifikati koji nam omogućuju da usporedimo različite modele i identificiramo onaj koji najbolje odgovara našim potrebama?

Dizalice topline moraju imati nalijepljene posebne oznake koje potrošaču daju sve informacije o njihovoj energetskoj učinkovitosti.

ErP direktiva i energetska oznaka

Kao što svi znaju, glavni uređaji poput perilica rublja, perilica posuđa i klima uređaja nose energetsku oznaku. Od 2015. godine, prema Uredbi o ekološkim oznakama u ErP (eng. Energy related Products - Proizvodi koji se odnose na energiju) direktivi, dizalice topline moraju imati nalijepljene posebne oznake koje potrošaču daju sve informacije o njihovoj energetskoj učinkovitosti.

Za dizalice topline, ali i kondenzacijske bojlere i mikrokogeneratore zakon predviđa ljestvicu razreda od A++ do G te zahtijeva specifikaciju snage uređaja u kW i buke pri radu. Nadalje, energetski razred mora biti posebno naznačen za rješenja koja se koriste i za grijanje i za proizvodnju potrošne tople vode.

Označavanje je jedinstveno regulirano u cijeloj Europi i stoga je vrlo koristan alat za procjenu ukupne učinkovitosti dizalica topline i općenito cijelog sustava grijanja, kako u slučaju nove ugradnje tako i kada se provodi ponovna kvalifikacija.


EUROVENT certifikacijski program za uređaje za hlađenje vode, krovne uređaje, VRF sustave i klima komore.

EUROVENT: certifikacija za klimatizacijske sustave

Klasična energetska oznaka odnosi se bez razlike na najrazličitije proizvode, od televizora do računala i malih kućanskih aparata. Međutim, postoji i certifikat koji se izdaje posebno za uređaje za grijanje, hlađenje i ventilaciju. Naziva se EUROVENT certifikacija, čija je svrha osigurati da podaci o radnim karakteristikama različitih uređaja odgovaraju onima koje su naveli proizvođači. Prava pogodnost ove certifikacije je to što su njeni standardi, temeljeni na procjenama koje su potpuno točne i nepristrane, priznati u cijelom svijetu.  Marka stoga jamči velike koristi za krajnjeg potrošača, jer daje sigurnost u kvalitetu kupljenih uređaja, ali i za proizvođače, koji mogu prodavati rješenja visokih radnih karakteristika koja se takvima mogu smatrati u svakom kutku svijeta.

Program EUROVENT certifikacije primjenjuje se na velik broj rješenja poduzeća Clivet, uključujući „Uređaje za hlađenje vode“ do 1.500 kW, „Krovne uređaje“ do 200 kW, „VRF“ sustave do 100 kW i sve „Klima komore“.

Idite na mrežno mjesto Eurovent 


HP Keymark. Certifikacija je rezultat dobrovoljnog procesa koji promovira EHPA

HP Keymark certifikat za dizalice topline

U slučaju dizalica topline, koje kao što svi znamo predstavljaju glavnu „zelenu alternativu“ kondenzacijskim bojlerima i koje su apsolutno među najučinkovitijim rješenjima za grijanje, hlađenje i potrošnu toplu vodu, najpoznatiji je certifikat HP Keymark. Certifikacija je rezultat dobrovoljnog procesa koji promovira EHPA (Europska udruga proizvođača dizalica topline) čiji je cilj na najbolji mogući način odgovoriti na sve veće regulatorne potrebe proizvođača dizalica topline.

Ali koje su prednosti koje nudi ovaj certifikat koji je poduzeće Clivet steklo za mnoge svoje linije dizalica topline, u rasponu od modela linije SPHERA EVO 2.0, dostupnih u verzijama Tower, Box i Invisible, do EDGE EVO 2.0, ELFOEnergy EDGE EVO, ELFOEnergy Sheen EVO i ELFOEnergy STORM EVO? HP Keymark omogućuje proizvođačima dizalica topline da imaju visoko priznatu certifikacijsku oznaku treće strane na europskoj razini, pokažu da ispunjavaju zahtjeve za učinkovitost proizvoda iz Uredbe o energetskom označavanju i ekološkom dizajnu, promoviraju cirkulaciju svojih proizvoda na glavnim europskim tržištima i također sudjeluju u EHPA radnim skupinama.


SG Ready i kojom se potvrđuje sposobnost dizalica topline da komuniciraju s javnom električnom mrežom

Lokalni certifikati: primjer SG Ready

Postoje oznake i certifikati rezervirani za dizalice topline koji ne vrijede u cijeloj Europi, već se koriste samo u određenim zemljama. To je, primjerice, slučaj s oznakom SG Ready koju je uvela njemačka udruga BWP, a koja vrijedi u Njemačkoj i Austriji i kojom se potvrđuje sposobnost dizalica topline da komuniciraju s javnom električnom mrežom putem posebnog sučelja pod nazivom Smart Grid Ready. Dizalice topline poduzeća Clivet koje imaju ovaj certifikat u Njemačkoj su modeli Sphera EVO i Sphera EVO 2.0, AQUA Plus – SWAN-2 i EDGE Evo 2.0.


sve dizalice topline koje je dizajniralo i plasiralo poduzeće Clivet naravno imaju oznaku CE

Oznaka CE: sukladnost proizvoda s direktivama zajednice

Uz sve gore navedene certifikate, sve dizalice topline koje je dizajniralo i plasiralo poduzeće Clivet naravno imaju oznaku CE, koja je obavezna za sve proizvode koji se distribuiraju u Europskoj uniji i Europskom gospodarskom prostoru, ali je također u cijelom svijetu prepoznata kao sinonim pouzdanosti. Ova oznaka osigurava da proizvod ispunjava precizne sigurnosne zahtjeve i da proizvođač ili onaj tko ga odluči staviti na tržište u svoje ime ili kao uvoznik preuzima odgovornost za ovo jamstvo.