Utjecaj sustava za grijanje ili klimatizaciju velikih prostora jedna je od točaka na dnevnom redu mnogih tvrtki. Ovo je prijedlog koji će osvojiti vaše kupce.

Bilo da se radi o visokoj zgradi u kojoj se nalazi niz ureda, trgovačkom centru ili proizvodnom pogonu, svakoj velikoj zgradi koja generira značajnu količinu topline je potreban sustav koji osigurava izuzetno učinkovitu klimatizaciju. 

Trenutna situacija, u kojoj troškovi energije tvrtki nastavljaju rasti, zahtijeva od nas da budemo još oprezniji i da izbjegnemo bilo kakvo rasipanje ili pogrešnu procjenu. Stoga uporaba jednog ili više rashladnih uređaja u kombinaciji s nizom ventilokonvektora može doista napraviti razliku, pružajući mogućnost hlađenja veoma velikih prostora uz znatnu uštedu troškova.

Schema circuito frigorifero
Kako rade rashladni uređaji?

Baš kao i tradicionalni kućni klima uređaji, rashladni uređaji koriste tekućinu za hlađenje koja može izvesti takozvani ciklus hlađenja. U ovom konkretnom postupku, tekućina smanjuje temperaturu vode koja cirkulira oko određenog kruga (hidronički sustav), uklanjajući višak topline proizvedene u zgradi i opskrbljujući potrebnu energiju za hlađenje različitim korisnicima

Postoje 4 glavne komponente u rashladnom uređaju: kompresor, kondenzator, ekspanzijski ventil i isparivač.

Isparivač je vrsta izmjenjivača topline koji „koristi” temperaturnu razliku između rashladnog sredstva i vode koja cirkulira oko hidroničkog sustava za apsorbiranje viška toplinske energije. Kako se voda hladi, što pomaže u poboljšanju klimatizacije u zgradi, rashladno sredstvo se mijenja iz tekućeg stanja u plinovito stanje uz održavanje relativno niskog tlaka.

Kako bi se kroz postupak kondenzacije vratio u tekuće stanje, plin mora povećati svoju temperaturu i tlak. Radnja koju izvodi kompresor koji, kao što samo ime kaže, kompresuje rashladni plin.

Kondenzator se može smatrati zavojnicom koja može raspršiti toplinu plina u okolno okruženje, koristeći zrak ili vodu, dopuštajući mu da se vrati u tekuće stanje.

Ovaj uređaj stvara velike fizičke promjene u tekućini, zbog čega se njen tlak smanjuje i posljedično može ispariti na nižoj temperaturi. Nakon što rashladno sredstvo izađe iz ekspanzijskog ventila, vraća se u isparivač kako bi ponovno započelo ciklus.

Rashladni uređaj s vodenim ili zračnim kondenzatorom?

Postoje dvije glavne vrste rashladnog uređaja, koje se razlikuju prema sredstvu koje se koristi za hlađenje kondenzatora. 

  1. Zračno hlađeni uređaji najpopularniji su na tržištu (gotovo 80%) i idealno su rješenje za zgrade s infrastrukturnim ili ekološkim ograničenjima. Kondenzator u rashladnim uređajima sa zračnim hlađenjem ima rebra za hlađenje i ventilatore koji guraju zrak i mora se postaviti na otvorenom kako bi se toplina izbacila u atmosferu. 
  2. S druge strane, vodeno hlađeni rashladni uređaji imaju vodeni krug koji može ukloniti toplinu iz tekućine rashladnog sredstva. Također su veći od onih sa zračnim hlađenjem jer zahtijevaju rashladne tornjeve, suhe hladnjake ili druge komponente koje hlade vodu u krugu

Rashladni uređaji i ventilokonvektori u hidroničkim sustavima

Rashladni uređaji i ventilokonvektori su dva glavna uređaja u hidroničkom sustavu i među najpoznatijim rješenjima klimatizacije velikih zgrada. 

Kao što sama riječ kaže, u ovom sustavu se toplinska energija za grijanje ili rashladna energija za hlađenje distribuira kroz vodovodne cijevi u kojima cirkulira topla ili hladna voda koju proizvodi vanjska jedinica. 

Rashladni uređaj je uređaj iza sustava koji, zahvaljujući tekućini koja prolazi kroz ciklus hlađenja između isparivača i kondenzatora, osigurava hlađenje vode (ili zagrijavanje ako uređaj radi u načinu rada dizalice topline). Hladna voda se zatim dovodi do unutarnjih jedinica, tj. ventilokonvektora, čime im se omogućuje isporuka toplog ili hladnog zraka u različite prostorije, prije nego što se vrate u rashladni uređaj.

3 razloga za odabir sustava s rashladnim uređajima i ventilokonvektorima

Hidronički sustav sastavljen od rashladnih uređaja i ventilokonvektora pruža značajne prednosti, posebno u smislu uštede

  • Korištenje ventilokonvektora omogućuje sustavu da radi na nižoj temperaturi od rashladnih uređaja u kombinaciji s tradicionalnim radijatorima, što rezultira manjom potrošnjom struje i vidljivom koristi u smislu smanjenih računa za struju
  • Sustav također pruža najveću svestranost. Rashladni uređaji zapravo mogu raditi i u načinu rada dizalice topline i koristiti se ne samo za hlađenje, već i za grijanje zgrade. 
  • Posljednje, ali ne i najmanje važno, hidronički sustav je ekološki prihvatljiv jer koristi vodu (dok u rashladnim uređajima, umjesto nje, teče rashladna tekućina koja ima mali utjecaj na okoliš). Kao rezultat toga, nema onečišćenja okoliša u slučaju curenja.

Rješenja tvrtke Clivet

Kako bi ponudila najbolju energetsku učinkovitost tijekom cijele godine i u svakoj komercijalnoj i industrijskoj primjeni, tvrtka Clivet nudi širok raspon rashladnih uređaja s inverterskim spiralnim kompresorom (do 100 kW), višestrukim spiralnim kompresorom (do 675 kW), inverterskim vijčanim kompresorom (do 1520 kW) i inverterskim centrifugalnim kompresorom (do 1600 kW). Tvrtka Clivet je također na prvom mjestu kada se radi o korištenju rashladnog sredstva R32 s malim utjecajem na okoliš (za inverterske spiralne i višestruke spiralne rashladne uređaje) i R1234ze rashladnog sredstva s praktički nikakvim utjecajem na okoliš (za rashladne uređaje s inverterskim vijčanim kompresorima).

Najnovije inovacije tvrtke Clivet puštene na tržište uključuju: 

ELFOEnergy Sheen EVO (od 43 do 98 kW) i ELFOEnergy Storm EVO (od 53 do 85 kW), zrakom hlađene rashladne uređaje s rashladnim sredstvom R32, inverterskom tehnologijom i visokom sezonskom učinkovitošću (SEER do 5,37 za prvi, SEER do 4,89 za drugi);

SPINChiller4 (da 220 a 675 kW), zrakom hlađeni rashladni uređaj s rashladnim sredstvom R32, višestrukom spiralnom tehnologijom i visokom sezonskom učinkovitošću (SEER do 5,00); 

Dva niza zrakom hlađenih rashladnih uređaja s inverterskim vijčanim kompresorima i visokom sezonskom učinkovitošću (SEER do 5,4):  Screwline4-i WDAT-iZ4 (od 200 do 1050 kW) s rashladnim sredstvom R1234 i Screwline4-i WDAT-iK4 (da 280 do 1420 kW) s rashladnim sredstvom R513A s malim utjecajem na okoliš;

Screwline4-i WDH-iK4 (od 340 do 1520 kW), novu seriju vodeno hlađenih rashladnih uređaja s inverterskim vijčanim kompresorima visoke sezonske učinkovitosti (SEER do 8,6) koji koriste rashladno sredstvo R513A s malim utjecajem na okoliš;

WCH-iZ (od 810 do 1600 kW), centrifugalni rashladni uređaj s rashladnim sredstvom R1234ze i visokom sezonskom učinkovitošću (SEER do 9,64).

chillers and fancoils Clivet