U prošlom članku smo govorili o zagađenju u zatvorenom prostoru i činjenici da, suprotno uvriježenom mišljenju, unutarnji prostor može biti čak i zagađeniji od vanjskog. To je potvrdila, primjerice, studija koju je proveo Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje djece i Kraljevski liječnički koledž, koja je pokazala da prvi može biti 5 do 13 puta više zagađen od vanjskog.

Postoji li zapravo veza između zraka koji udišemo kod kuće ili na poslu i zraka koji ulazi u naša pluća dok hodamo cestom? Prema nedavnom istraživanju koje je proveo Institut za atmosfersku fiziku Kineske akademije znanosti, čini se da ime. Cijeli mjesec pratili su koncentraciju PM2.5 u zraku unutar ureda i u neposrednoj blizini vani. Tijekom analize prozori su nekoliko puta otvarani i zatvarani kako bi se bolje razumio mehanizam izmjene unutarnjeg/vanjskog zraka. Rezultat? Većina čestica aerosola pronađenih u zatvorenom prostoru došla je izvana.

Stoga ova studija razbija mit da je povremeno otvaranje prozora korisno, bez obzira na vrstu prostorije i vanjske uvjete zraka. Ako bi kvaliteta bila loša, to bi samo pojačalo izloženost ljudi PM2.5 i drugim opasnim česticama, za koje se zna da imaju puno veću koncentraciju na otvorenom.

Prirodna ventilacija naspram kontrolirane mehaničke ventilacije

Kao što smo već vidjeli, kontrolirana mehanička ventilacija je sistemska tehnologija koja osigurava pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima dok vraća toplinsku energiju sadržanu u njima. Rješenje koje ima ogromne prednosti i nema veze s prirodnom ventilacijom koja se postiže otvaranjem prozora.

Druga opcija, primjerice, ne dopušta filtriranje ulaznog zraka, može dovesti do osjećaja nelagode zbog značajne temperaturne razlike između unutarnjeg i vanjskog okruženja, a također je potpuno neučinkovita u smislu energije.

Jedinice za kontroliranu mehaničku ventilaciju, s druge strane, štite ljude od izlaganja česticama opasnim po njihovo zdravlje, putem posebnih sustava dezinfekcije i smanjuju rasipanje energije vraćanjem topline iz zraka.

Dakle, pogledajmo dvije komponente koje najbolje predstavljaju mehaničku ventilaciju i čine je doista naprednim rješenjem: sustave sanitacije i jedinicu za povrat topline.

Kontrolirani sustavi mehaničke ventilacije i sanitacije

Glavni i najčešći sustav dezinfekcije je elektrostatički filter. U svim kontroliranim mehaničkim ventilacijskim jedinicama tvrtke Clivet, ova vrsta filtra može uhvatiti čestice od 0,01 μm do 100 μm i osigurava EPM1 filtraciju od 90% sukladno standardima ISO EN 16890. Dakle, kako ti filtri funkcioniraju? Najprije se čestice pozitivno naelektrišu pomoću elektroda koje generiraju potencijalnu razliku od 10.000 V u protoku zraka, a zatim se hvataju u sabirnu jedinicu koja se lako može prati. Tehnologija elektroničkog pročišćavanja (ifD), koja omogućuje naprednu filtraciju za još veću učinkovitost uklanjanja zagađivača, bakterija i alergena, također je od nedavno dostupna na tržištu. 

Elektrostatički filtri se mogu konfigurirati kao opcija na ELFOFresh EVO, ELFOFresh2, ELFOFresh Large, ZEPHIR3 (dostupna kao standard s ifD tehnologijom), AQX i CLA jedinicama.

Drugi sustavi dezinfekcije u kontroliranim mehaničkim ventilacijskim jedinicama uključuju UV-C germicidne lampe, koje pročišćavaju zrak eliminirajući bakterije, plijesan i viruse pomoću ultraljubičastog zračenja. Pored toga, postoji i tehnologija inspirirana katalitičkom oksidacijom, koja oponaša prirodni postupak fotokatalize. Točnije, ovi uređaji kombiniraju UV lampu sa strukturom katalizatora od legure metala sa saćastom matricom od titan dioksida. Kombinacija ova dva elementa, hidroksilnih radikala i vodikovog peroksida, potiče razgradnju različitih patogena.

Jedinica za povrat topline: aktivna ili pasivna?

Iako je istina da kontrolirana mehanička ventilacija pruža neosporne prednosti u smislu poboljšane kvalitete zraka koja pozitivno utječe na zdravlje ljudi, ova tehnologija je također iznimno učinkovita u smislu uštede energije. Zahvaljujući komponenti unutar jedinice koja se naziva jedinica za povrat topline (ili izmjenjivač topline), toplinska energija ispušnog zraka koji se uvlači i izbacuje van se ne gubi, već doprinosi osiguravanju čistog, filtriranog zraka iz vanjskog okruženja na odgovarajućoj temperaturi.

Ova vrsta povrata topline naziva se pasivnom ili statičkom i malo je vjerojatno da će osigurati grijanje i hlađenje zraka tijekom sezone, kada nije previše vruće ni previše hladno. S druge strane, aktivni ili termodinamički povrat je kada se tradicionalni pasivni izmjenjivač topline kombinira s krugom rashladnog sredstva toplinske pumpe, koji se pokreće po potrebi, čime se osigurava drugi povrat (tj. grijanje ili hlađenje zraka) i čini sustav još učinkovitijim.

Pogledajmo primjer. ELFOFresh EVO VMC jedinica tvrtke Clivet koristi ovu tehnologiju za uvođenje zraka koji je topliji od temperature okolnog zraka za grijanje i hladnijeg zraka za hlađenje, čime se ispunjava do 85% potrebe zgrade za toplinom i čime se tijekom sezone postiže čak i 100%.