Bojler s dizalicom topline jamči visoku učinkovitost na vrlo malom prostoru. No, prednosti je puno više.

Bojler s dizalicom topline predstavlja valjano ekološki prihvatljivo rješenje za proizvodnju potrošne tople vode za kućanstvo, jamčeći visoku učinkovitost i optimizaciju potrošnje energije. Najneposrednija korist je smanjenje troškova na računu što je u ovo vrijeme svakako veoma interesantna tema.

Za razliku od električnih ili plinskih modela, ova vrsta bojlera koristi obnovljivu energiju, kao što je zrak izvan kuće ili sunce, ako postoje paneli. Nadalje, ne emitira CO2 niti finu prašinu, čime se potvrđuje kao izuzetno ekološki prihvatljiv.

Glavne prednosti bojlera s dizalicom topline

Iako zahtijevaju veće prostore za ugradnju od tradicionalnih električnih ili plinskih bojlera, bojleri opremljeni tehnologijom dizalice topline nude nebrojene prednosti u smislu manjeg utjecaja na okoliš i smanjenja troškova. Korištenje čistog i obnovljivog izvora energije kao što je vanjski zrak omogućuje uštedu do 70 % potrošnje električne energije, kao i potpunu eliminaciju korištenja prirodnog plina ili UNP-a i posljedične emisije štetnih tvari.

Bojler s dizalicom topline  možete ugraditi u novogradnje kao i u renovirane objekte. Ova vrsta bojlera, zapravo, također nudi prednosti u smislu svestranosti, jer ne predviđa priključak na dimnjak, već jednostavno na vodovodni sustav i utičnicu. Konačno možete odabrati kamo ćete prenijeti ohlađeni zrak koji proizvodi grijač vode dizalice topline. Ušteda energije znači značajno smanjenje troškova na računu, ali ne samo to. Zamjena električnog bojlera za proizvodnju potrošne tople vode sustavom s toplinskom pumpom daje, naime, mogućnost ostvarivanja povoljnih poreznih olakšica.

Isplati li se bojler s dizalicom topline?

  • Ekonomska ušteda do 70 %
  • Visoka energetska učinkovitost i manja potrošnja
  • Ekološki jer koristi obnovljive izvore energije (zrak/sunce)
  • Ne emitira CO2 niti finu prašinu: poštuje okoliš

Kako radi bojler s dizalicom topline?

Da biste razumjeli kako radi bojler s dizalicom topline, morate steći predodžbu o specifičnoj tehnologiji na kojoj se temelji. Njegov princip rada temelji se na ekstrakciji toplinske energije iz vanjskog izvora i njezinom naknadnom prijenosu u vodu koja ulazi u bojler. Proces koji se odvija kroz zatvoreni krug i koji se radi jednostavnosti može sažeti u tri glavna koraka.

  1. U početku se zrak dovodi u izmjenjivač u kojem cirkulira posebna rashladna tekućina koja preuzima toplinu do točke vrenja.
  2. Nakon prelaska iz tekućeg u plinovito stanje, rashladno sredstvo dolazi do kompresora unutar stroja koji dodatno podiže njegovu temperaturu na takav način da pogoduje izmjeni topline prema vodi koja se mora zagrijati.
  3. Nakon što se prenese sva raspoloživa toplina, tekućina teče u ekspanzijski ventil koji smanjuje njezin tlak i snižava temperaturu, kako bi se vratila u svoje izvorno stanje i ponovno pokrenula ciklus.

Učinkovito rješenje: dizalica topline AQUA Plus SWAN-2

Za proizvodnju potrošne tople vode u stambenim okruženjima, poduzeće Clivet je dizajniralo dizalicu topline AQUA Plus SWAN-2 koja postiže najviše razine učinkovitosti na tržištu. >Zahvaljujući brojnim veličinama i konfiguracijama te modernoj i ugodnoj liniji, uklapa se u svako okruženje. Upravljačka ploča je jednostavna i intuitivna i postavljena je izravno na jedinicu radi lakšeg korištenja.

Ono što ovo rješenje čini jednim od najboljih na tržištu je ušteda energije: u usporedbi s tradicionalnim električnim bojlerom, toplinska pumpa AQUA Plus SWAN-2 može osigurati 75 % smanjenja troškova električne energije za istu toplinsku energiju.