Mnogi ljudi razmišljaju o mijenjanju sustava u svojoj kući ili stanu. Ovdje se nalaze sve informacije o hibridnim sustavima koje trebate znati.

Dizalice topline uređaji su za preuzimanje (besplatne obnovljive) energije iz okoliša, poput zraka, podzemne vode ili podzemne topline, za proizvodnju potrošne tople vode i klimatizaciju kako stanova, tako i poslovnih i industrijskih zgrada. Prednosti dizalica topline u smislu uštede energije su neosporne, iako postoje određene situacije u kojima mogu postojati ograničenja u radu. 

Iako su veoma učinkovite i ekološki prihvatljive, može biti potrebno, kada je vrijeme posebno hladno, kombinirati dizalicu topline s bojlerom. Rješenje je odabrati hibridni sustav koji kombinira dizalicu topline s kondenzacijskim bojlerom koji može dati svoj doprinos po potrebi.

Logika rada dizalice topline

Ova se tehnologija sastoji od četiri odvojena uređaja, odnosno kompresora, kondenzatora, ekspanzijskog ventila i isparivača, koji omogućuju određenom rashladnom sredstvu prijenos topline. 

Tijekom isparavanja, tekućina apsorbira energiju iz izvora topline (vanjski zrak, itd.) i smanjuje se u volumenu dok teče kroz kompresor, uzrokujući povećanje temperature i tlaka. 

U kondenzatoru se plin vraća u tekuće stanje i prenosi svoju pohranjenu toplinu u sustav kućnog grijanja ili tople vode, a zatim ulazi u ekspanzijski ventil koji mu smanjuje tlak i vraća ga u isparivač. Zahvaljujući dizalici topline, ne troše se fosilna goriva budući da je primarni izvor energije obnovljiv, ali postupak i dalje zahtijeva korištenje električne energije.

Logika rada kondenzacijskog bojlera

Kondenzacijski bojler je glavni sustav za grijanje kućanstva i proizvodnju potrošne tople vode koji je iznimno energetski učinkovit i troši vrlo malo plina.

Svoju veliku učinkovitost može pripisati povratu topline iz dima izgaranja, čiji se dio može iskoristiti bez potrebe za novom sirovinom, a kao rezultat toga, bojler je ekološki prihvatljiviji i manje zagađuje.

Kondenzacijski bojler također emitira manje emisija u okoliš zbog prisutnosti posebnih plamenika za prethodno miješanje. Još jedna prednost ovog sustava grijanja je mogućnost modulacije izlazne snage sustava prema specifičnim potrebama svake pojedinačne zgrade, a na njegov rad ne utječu varijacije vanjske temperature (kao što je slučaj s dizalicom topline, itd.).

Hibridni sustav: savršena kombinacija dvije konfiguracije

Vidjeli smo kako radi dizalica topline i šta je kondenzacijski bojler. Ali kako se ta dva uređaja mogu kombinirati u sustav koji osigurava maksimalnu učinkovitost i optimalnu udobnost stanovanja tijekom svakog godišnjeg doba?

Primarni generator topline u hibridnom sustavu obično je dizalica topline, čija veličina pokriva do 80 procenata godišnjeg toplinskog opterećenja kuće (toplinska energija koja se gubi u vanjskom okruženju, itd.). Na taj način se besplatna obnovljiva energija u potpunosti iskorištava, a kondenzacijski bojler „pokriva” preostalih 20% toplinskog opterećenja. 

Također je idealno rješenje u slučaju renoviranja jer se može kombinirati s konvencionalnim radijatorima koji se inače nalaze u kućama koje treba nadograditi. 

Evo nekoliko primjera na temelju meteoroloških uvjeta. U hibridnom sustavu, ako vanjska temperatura nije preniska, koristi se samo dizalica topline, a bojler ostaje isključen i stoga se izbjegava potrošnja fosilnih goriva. Kako vrijeme postaje hladnije, dizalica topline možda neće osigurati potreban unos toplinske energije za grijanje prostorija i proizvodnju potrošne tople vode. Kao posljedica toga, u slučaju preniskih temperatura, dva sustava će prvo raditi paralelno, a zatim samo bojler pod punim opterećenjem.

Idealni za renoviranje, hibridni sustavi tvrtke Clivet nude besprijekornu integraciju između najboljih dizalica topline na tržištu i visokoučinkovitih kondenzacijskih bojlera, dok također pružaju maksimalnu svestranost u pogledu instalacije (zid, pod i bez kućišta). Svi proizvodi, neovisno o tome jesu li podijeljeni ili pojedinačni, dostupni su u širokom rasponu snaga, imaju estetski dizajn koji ih čini prikladnima za svaku prostoriju u kući i dolaze s aplikacijom za daljinsko upravljanje.


SPHERA EVO 2.0 EASYHybrid

SPHERA EVO 2.0 EASYHybrid je hibridni sustav koji je razvila tvrtka Clivet, koji kombinira zidnu dizalicu topline zrak-voda s kondenzacijskim bojlerom od 24 ili 34 kW koji trenutno može proizvesti potrošnu toplu vodu. Ovaj proizvod osigurava potpunu kompatibilnost sa sustavom radijatora, jer može proizvesti vodu maksimalne temperature od 80 °C, a nedavno je osvojio KLIMAHOUSE nagradu kao proizvod koji se može prilagoditi potrebama tržišta.