Podno grijanje, dizalice topline i fotonaponski sustavi: jesu li kompatibilni?

Sustavi podnog grijanja, zajedno s dizalicom topline i fotonaponskim sustavom, mogu osigurati najvišu razinu uštede. Ali, jesu li kompatibilni?

Sustavi podnog grijanja predstavljaju jednu od radikalnih promjena kulture grijanja u kućanstvu koji su, tijekom posljednjih desetljeća, malo po malo, zamijenili klasične radijatore.

Teško je izdvojiti bilo kakve negativne strane ovih sustava, osim možda većih troškova instalacije i nešto složenijeg održavanja. No pozitivne strane zaista su brojne, kao na primjer neto smanjenje troškova energenta i unaprijeđena udobnost stanovanja.

Prednosti podnog grijanja

  • Podni sustav grijanja može osigurati uštedu energije od otprilike 25 % godišnje u odnosu na radijatorske sustave. 
  • Ujednačeno širenje topline kućom: upravo ovaj element je taj koji najviše karakterizira podni sustav grijanja i zahvaljujući kojem se ostvaruje osjećaj ugode i udobnosti.
  • Sustavi površinskog grijanja (podnog/zidnog/stropnog) su niskotemperaturni sustavi, optimizirani za rad s dizalicama topline, koji omogućuju maksimalnu učinkovitost i upotrebu obnovljivih izvora energije.

Na koji način rade sustavi podnog grijanja?

Rad podnih sustava za grijanje je potpuno drugačiji od rada tradicionalnih radijatora. Evo zbog čega.

Na koji način griju radijatori

Tradicionalni sustavi grijanja rade po načelu konvekcije. Nakon što se voda koja kruži unutar radijatora zagrije, obično na temperaturu između 60 °C i 80 °C, radijatori prenose toplinu u zrak koji ih okružuje i koji zatim širi toplinu po cijeloj prostoriji. 

Ova metoda, međutim, ima brojne nedostatke: zagrijani zrak postaje suši, pospješuje se širenje prašine i, ponajviše, za zagrijavanje vode troši se velika količina energenta što tradicionalne sustave grijanja čini prilično nespojivima s obiteljskim proračunom i okolišom

Na koji način grije podni sustav

Metoda rada sustava podnog grijanja je potpuno drugačija i temelji se na načelu zračenja. Tijekom faze instalacije, ispod poda se smještaju cijevi koje prolaze kroz razne prostorije u svim njihovim dijelovima, i omogućuju kruženje vode na temperaturi između 30 °C i 35 °C. Kruženje na nižoj temperaturi (u odnosu na tradicionalne sustave) podrazumijeva manji utrošak energije za postizanje jednakog učinka grijanja. 

Toplina koju proizvode cijevi se prebacuje na pod, koji nadalje osigurava ujednačeni prijenos topline odozdo prema gore u prostoriji.

Sustav podnog grijanja i dizalica topline: je li moguće?

Ne samo da je moguće, nego čak i preporučljivo!

Naime, dizalice topline predstavljaju jednu on najinovativnijih tehnologija prisutnih na tržištu, zahvaljujući svojoj sposobnosti korištenja vanjskih obnovljivih izvora energije (zraka, podzemne vode ili iz tla) za grijanje stambenog prostora i proizvodnju potrošne tople vode.

Ekološke su, budući da, u odnosu na kondenzacijski bojler, ne koriste nijednu vrstu fosilnog goriva i osiguravaju značajne ekonomske prednosti. Ali upravo svojstva sustava podnog grijanja čine integraciju besprijekornom.

Naime, dizalice topline moraju raditi u specifičnom rasponu temperature kako bi se osigurala najviša razina učinkovitosti i time se isključuje kombinacija s klasičnim radijatorima. Osim uporabe podnih sustava grijanja, koji ostaju najbolje rješenje, dizalice topline se mogu kombinirati također s ventilokonvektorima. Međutim, ovi potonji zahtijevaju temperaturu od otprilike 45-50 °C i time smanjuju ukupnu učinkovitost sustava.

Koje dizalice topline su prikladne za podne sustave grijanja?

Osim za model zrak-zrak, koji grije i rashlađuje prostorije prijenosom toplinske energije između vanjskog zraka i zraka unutar prostorije, ostale vrste dizalice topline su prikladne za kombinaciju s podnim sustavom grijanja. 

Dizalica topline zrak-voda

Najrašireniji proizvod je dizalica topline zrak-voda, koja koristi toplinu zraka, prenoseći energiju na vodu u sustavu. U ovom slučaju prednost je u tome što je osim grijanja i hlađenja prostorija moguće i proizvesti potrošnu toplu vodu.

Najveća prednost ovog sustava je njegova svestranost, budući da dozvoljava integraciju s drugim vrstama sustava poput solarnog toplinskog sustava i kondenzacijskog bojlera čime se ostvaruje hibridni sustav

Dizalice topline voda-voda

Kod dizalica topline voda-voda, toplina se pak preuzima iz podzemnih voda, dok je kod geotermalnih dizalica izvor energije tlo. Ova dva modela, u odnosu na one zrak-voda, jamče uvijek visoku učinkovitost, nezavisno o godišnjem dobu. 

Pri odabiru najprikladnije dizalice topline za stambenu ili poslovnu zgradu mora se, u svakom slučaju, razmotriti razne čimbenike. Prije svega, trebali biste uzeti u obzir potrebu za energijom koja je potrebna za rad podnog sustava i osiguranje optimalnog grijanja u zimskim mjesecima, te eventualno hlađenje ljeti.

Jesu li dizalice topline i podni sustavi prikladni za hlađenje?

Osim što osigurava najvišu razinu toplinske ugode tijekom zime, podni sustav grijanja predstavlja zanimljivo rješenje također za hlađenje ljeti. Načini rada su uglavnom slični: kroz hidraulične krugove sustava teče voda, rashlađena na temperaturi između 15 i 18 °C, koja rashlađuje pod.

U ovom slučaju su potrebne reverzibilne dizalice topline, koje su u mogućnosti preuzimati toplinu iz prostorije i zatim ju ispuštati prema van. Rezultat je savršena udobnost unutarnjih prostora također ljeti, što znači da se može i bez split klima uređaja, što pak omogućuje značajno smanjenje potrošnje.

Jedina mjera opreza se odnosi na uporabu odvlaživača zraka koji omogućuje održavanje vlažnosti zraka na zatvorenom u rasponu vrijednosti između 50 % i 60 %.

Grijanje dizalicom topline i fotonaponskim sustavom: isplati li se?

Dizalice topline koriste obnovljive izvore za proizvodnju potrebne toplinske energije koja omogućava sustavu podnog grijanja zagrijavanje prostorija, ali to su električni uređaji koji koriste električnu energiju.

Prema tome, kako bi sustav bio još učinkovitiji i kako bi se povećala ušteda energije, kombinacija s fotonaponskim sustavom predstavlja odlično rješenje. Često se događa da onaj tko ugrađuje fotonaponske ploče na krov svoje kuće, to čini kako bi besplatno proizvodio električnu energiju potrebnu za rad kućanskih aparata i rasvjete, čime se smanjuju ili čak svode na nulu troškovi računa za električnu energiju ako se radi o ugradnji akumulatorskog sustava.

Međutim, nisu svi upoznati s činjenicom da integracija fotonaponskih ploča s dizalicom topline jamči dodatnu značajnu uštedu, također za grijanje i proizvodnju potrošne tople vode.

Clivet rješenja

Vaša kuća nema preveliku energetsku potražnju? Rješenje koje predlaže Clivet je dizalica topline tipa split Sphera EVO 2.0, koja predviđa široki raspon snage (od 4 do 16 kW), akumulacijski spremnik potrošne tople vode od 190 do 250 litara, s funkcijom zaštite od legionele. Ovaj model se ističe također po svom naprednom dizajnu koji osigurava besprijekorno uklapanje u interijeru i na najbolji način se slaže sa sustavima površinskog grijanja u podnoj, zidnoj ili stropnoj izvedbi.

Ako je potražnja veća od 16 kW, bolje se odlučiti za monoblok vanjsku dizalicu topline Edge EVO 2.0 EXC, koja osigurava izvrsnu učinkovitost također na niskim temperaturama i koja je u mogućnosti proizvoditi potrošnu toplu vodu na temperaturi od 60 °C. Ova dizalica topline zrak-voda, koju je razvila tvrtka Clivet, predviđa snagu od 4 do 30 kW, s mogućnosti priključivanja do 6 jedinica u kaskadnoj izvedbi za dostizanje 180 kW.

Sphera EVO EDGE EVO 2.0 - EXC