Sada postoji mnogo načina za grijanje doma. Znate li koje su razlike i prednosti svakog sustava?

Radijatori su donedavno bili jedini način grijanja doma. Međutim, sada su se tehnologije i sustavi razvili kako bi nam pružili niz novih sustava koji će nas grijati zimi i osigurati optimalnu udobnost u domu.

Rješenja se naravno razlikuju po tehničkim značajkama i prednostima, ali sva jamče uštedu energije, a time i niže račune.

Zračeći sustavi za grijanje

Za nove zgrade, ali i u slučaju onih koje treba renovirati, sustavi podnog grijanja mogu se smatrati najpopularnijim rješenjem i održiva su alternativa konvencionalnim radijatorima. Ali kako ti sustavi rade i koje su glavne prednosti koje mogu pružiti? U usporedbi s radijatorima, koji po svojoj prirodi zauzimaju prostor u kući, zračeći sustav grijanja je praktički nevidljiv

Koriste zavojnicu s cijevima smještenu ispod poda u kojoj obično teče voda na temperaturi između 30 i 40 °C. Nakon što se pod zagrije, toplina se zračenjem prenosi u prostorije, jamčeći vrhunsko blagostanje u domu. Ovo rješenje, koje se može dizajnirati za zidnu ili stropnu primjenu, također nudi dobru pouzdanost i izdržljivost. Ušteda energije također je osigurana na najnižoj postavci temperature (radijatori moraju imati temperaturu iznad 60 °C kako bi ispravno radili, napom. ured.). 

Te se uštede značajno povećavaju ako se sa sustavom kombinira  dizalica topline, koja koristi besplatnu obnovljivu energiju (vanjski zrak, podzemna voda ili podzemna toplina, napom.ured.): to su uštede koje nikada ne biste mogli imati s kondenzacijskim bojlerom koji radi na fosilna goriva.

Ventilokonvektori

Zračeći sustavi sada su vrlo popularni i većina Talijana ih poznaje; no često misle da su talijanski izraz ventilconvettori i ventilokonvektori dvije različite stvari, a zapravo je riječ o jednoj te istoj stvari. Ali što su zapravo ventilokonvektori? Jesu li slični radijatorima ili rade više kao zračeće grijalice?

Ventilokonvektori izgledom podsjećaju na klasične radijatore jer imaju terminal koji se može postaviti na zid ili pod. Razlikuju se od radijatora u dva glavna aspekta: ventilokonvektori ispuštaju zrak izravno u okolinu i mogu se koristiti ne samo za grijanje već i za hlađenje.

Način na koji rade je vrlo jednostavan. Ventilokonvektori najprije usisavaju zrak iz prostorije pomoću ventilatora, a zatim ga dovode do željene temperature pomoću izmjenjivača topline spojenog na kondenzacijski bojler ili dizalicu topline. Nakon što se zrak zagrije ili ohladi, može se unijeti natrag u različite prostorije u kući.

Naravno, kao i svako rješenje klimatizacije, ventilokonvektori također imaju prednosti i mane. Jedna od glavnih prednosti je niska potrošnja tijekom rada, a ventilokonvektor je u tom pogledu sličan zračećem sustavu. U načinu grijanja, zapravo, dovoljna je temperatura protoka od 45-50 °C u usporedbi sa 60-70 °C radijatora, što omogućuje da ventilokonvektori savršeno rade s niskotemperaturnim generatorima topline (dizalice topline, napom. ured.) i solarnim toplinskim sustavom. Druga prednost je jednostavnost korištenja, s novijim modelima s brojnim programima ventilacije i odbrojačima vremena za uključivanje/isključivanje.

Što je s blagostanjem koje proizlazi iz ravnomjerne temperature u cijeloj kući? To se može postići jednostavno odabirom proizvoda koji najbolje odgovara vašim potrebama. Na primjer, u slučaju vrlo velike prostorije, savjet je ugraditi ventilokonvektor u središte stropa, dok u manjim prostorijama može odgovarati zidno rješenje.

Glavni nedostatak ventilokonvektora je značajan trošak ugradnje, no to se nadoknađuje smanjenjem potrošnje od oko 30 posto u usporedbi s radijatorima. Tu su i drugi čimbenici kao što su emisije buke, rukovanje prašinom i potrošnja električne energije.

A dizalica topline?

Dizalica topline nije alternativa ventilokonvektoru ili sustavu grijanja i hlađenja zračenjem, već je generator koji omogućuje njihov rad. Riječ je o generatoru koji se od klasičnog bojlera razlikuje po tome što može raditi na niskim temperaturama (zbog toga se ne preporučuje kombinacija s klasičnim radijatorima napom.ured.) i prije svega s obnovljivim izvorima energije. Ventilokonvektori omogućuju uštedu troškova u kombinaciji s bojlerom koji radi na fosilna goriva kao što su plin i UNP, ali su još povoljniji s integracijom dizalice topline.

Dizalice topline za sve potrebe

Bilo da su hibridne, tj. u kombinaciji s bojlerom, ili potpuno električne, dizalice topline koje je dizajnirala tvrtka Clivet idealno su rješenje za uparivanje s ventilokonvektorima (kao i podnim, zidnim i stropnim zračećim sustavima). 

Tvrtka nudi dvije glavne vrste rješenja za individualne vlasnike kuća i stambene zgrade te poslovne ili industrijske zgrade: