Među mnogim vrstama klimatizacijskih sustava dostupnih na tržištu, sustavi vodene petlje pokazuju se kao napredno i pouzdano rješenje.

 

Evo glavnih prednosti.

Odabir najboljeg rješenja klimatizacije za velike poslovne zgrade veliki je izazov za projektante. Među brojnim elementima koje treba uzeti u obzir u fazi odabira nisu samo smanjenje potrošnje energije zgrada i traženje optimalne udobnosti stanovanja, već i jednostavnost u fazama projektiranja i ugradnje, smanjenje troškova održavanja te mogućnost proširenja i mijenjanja sustava prema budućim potrebama.

Među mnogim vrstama klimatizacijskih sustava dostupnih na tržištu, WLHP sustavi vodene petlje ili Water Loop Heat Pump pokazali su se naprednim i pouzdanim rješenjem, posebno za trgovačke centre, hotele, urede i općenito velike zgrade koje zahtijevaju rashladna opterećenja čak i zimi. Široko rasprostranjeno u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, ali još uvijek relativno malo korišteno u ostatku Europe, ovo sustavno rješenje svoje je ime dobilo po dvocijevnom hidrauličkom krugu (petlja/loop) u kojem se održava voda neutralne temperature pripremljena uređajima za grijanje/hlađenje primarnog kruga.

Kako radi postrojenje?

Hidraulički krug u osnovi WLHP sustava povezuje niz reverzibilnih dizalica topline voda-zrak ili voda-voda kako bi se osigurala optimalna kontrola temperaturnih uvjeta u područjima zgrade čak i s vrlo različitim potrebama. Sustavi s WLHP su potencijalno sustavi bez ograničenja u odnosu na eventualna buduća proširenja (zgrade ili prostora) i dopuštaju brojne izmjene i dopune. U hidrauličkom krugu ne nalazi se rashladni medij, već voda na "neutralnoj" temperaturi, koja djeluje kao izvor za dizalice topline, omogućujući im da lokalno proizvode potrebnu energiju za grijanje ili hlađenje. Alternativno, postoji varijanta sustava pod nazivom WSHP, u kojem se kao potpuno obnovljivi izvor energije koristi voda.

U oba slučaja, za održavanje temperature vodene petlje unutar uobičajenog raspona, tj. 20-35 °C, najučinkovitije rješenje je korištenje dizalice topline zrak-voda nizvodno od cijelog sustava.

Alternativno se mogu koristiti i drugi uređaji koji kontroliraju temperaturu vodene petlje, čak i međusobno kombinirani, kao što su, na primjer, generatori topline, rashladni tornjevi, geotermalne sonde ili bunari podzemne vode.

Koje su prednosti pumpe Water Loop Heat Pump?

WLHP sustav jamči brojne prednosti u smislu jednostavnosti, fleksibilnosti korištenja i energetske učinkovitosti.

 

Jednostavan za dizajn, ugradnju i održavanje

Zapravo, prisutnost samo dvije hidrauličke cijevi koje prolaze kroz zgradu čini ovo sustavno rješenje lakim za projektiranje i ugradnju, kao i da zahtijeva vrlo malo održavanja u usporedbi s drugim vrstama klimatizacijskih sustava. I ne samo to: upotreba vode kao tekućine za izmjenu umjesto rashladnog sredstva čini kontrolu F-plina i upotrebu uređaja za otkrivanje curenja suvišnima za toplinske pumpe koje čine sustav.

Više učinkovitosti i pouzdanosti

Učinkovitost i pouzdanost osigurani su decentralizacijom prijenosa energije. Energija za grijanje i hlađenje potrebna za klimatizaciju različitih područja zgrade zapravo se lokalno proizvodi od strane pojedinačnih terminalnih jedinica, čime se uklanja gubitak bilo kakvog prijenosa od generatora do opsluženih područja. Nadalje, u slučaju eventualnog kvara toplinske pumpe šteta ostaje ograničena jer ne utječe na pravilan rad cijelog sustava

Manja ulaganja od ostalih rješenja

Čak se i početni trošak ulaganja, minimiziran u usporedbi s drugim rješenjima, može smatrati jednom od glavnih prednosti WLHP sustava. Naručitelj građevinskog zahvata zapravo može prenijeti dio početnih troškova postrojenja, zahtijevajući kupnju klimatizacijskih jedinica od pojedinačnih korisnika, preuzimajući samo poslove etažiranja. Nadalje, terminalne jedinice ne zahtijevaju složene radnje na licu mjesta i osiguravaju veliku svestranost, značajno smanjujući vrijeme ugradnje i testiranja

Sažetak prednosti WLHP-a

  • Opslužuju se područja zgrade s različitim energetskim potrebama
  • Sustav je jednostavan za dizajn i ugradnju
  • Održavanje je minimalno
  • Sustav se po potrebi može proširivati
  • Upotreba neutralne vode čini kontrolu F-plina nepotrebnom
  • Smanjuje se početni trošak ulaganja

Sustavi vodene petlje prema tvrtki Clivet

Više od 300 velikih zgrada, uključujući trgovačke centre, poslovne centre, hotele i urede u Italiji i diljem svijeta, moglo je iskoristiti smanjenje sezonske potrošnje do 50 % zahvaljujući ugradnji sustava Water Loop Heat Pump s proizvodima koje isporučuje tvrtka Clivet. Nadovezujući se na svojih više od 30 godina iskustva u razvoju sustava za održivu udobnost i osobnu dobrobit u svim vrstama okruženja, tvrtka dizajnerima u termohidrauličkom sektoru pruža širok izbor specifičnih proizvoda za izgradnju sustava vodene petlje. Raspon koji jamči raznolike konfiguracije za svaku vrstu primjene, snage do 350 kW i visoku energetsku učinkovitost, s COP-om do 5,9.

ZEPHIR3 monoblok

Među raznim rješenjima koja je tvrtka Clivet predložila za stvaranje WLHP sustava, ZEPHIR3 monoblok jedinica igra odlučujuću ulogu jer jamči ispravnu izmjenu i pročišćavanje zraka u prostorijama. Idealan za ugradnju unutar i izvan zgrade, ZEPHIR3 ima tehnologiju toplinske pumpe Full Inverter s termodinamičkim povratom u kombinaciji s elektroničkom filtracijom (ISO 16890 ePM1 90 %). Rezultat je čist i visoko filtriran svježi zrak (od 1.000 do 14.000 m3/h), s aktivnim djelovanjem protiv virusa i bakterija, učinkovit povrat energije otpadnog zraka, kao i smanjena potrošnja energije ventilacije i bolja životna udobnost zahvaljujući preciznoj kontroli temperature i vlažnosti ulaznog zraka.