SPLIT Clivet: ecological, ionized filter, Sleep function, remote contr

Dvostruki split klima uređaji za kuću: tehnički savjeti

Odabir tipa klima uređaja možda nije jednostavan: evo nekoliko savjeta za vaš dom, na osnovu površine koju treba hladiti i drugih karakteristika.

 Kupovina klima uređaja za hlađenje kuće može izgledati kao jednostavna operacija, ali je sve samo ne jednostavna. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru. Od veličine prostorija do broja zidova izloženih suncu, od količine prozora ili francuskih prozora do prisustva balkona na koje se mogu postaviti vanjske jedinice. Da ne spominjemo činjenicu da, ako živite u stambenoj zgradi, također morate imati na umu da postoje brojna ograničenja u pogledu načina postavljanja.

Prvi element koji treba uzeti u obzir je naravno površina različitih prostorija koje treba klimatizirati. Ne rade svi klima uređaji na isti način i, što je još važnije, ne pokazuju se svi uređaji kao savršeno rješenje za svaki tip okruženja. Cilj je odabrati klima uređaj koji osigurava maksimalnu udobnost stanovanja, ali koji je i izuzetno efikasan, ima nisku potrošnju energije i štedi na računima za energiju.

Kao što mnogi znaju, glavni parametar za klima uređaje je britanska termalna jedinica BTU (British Thermal Unit), koja je mjerna jedinica koja definira snagu klima uređaja i njegov kapacitet hlađenja. Želite li nekoliko primjera? Za malu prostoriju, između 10 i 15 kvadratnih metara, 7.000 BTU/h će biti dovoljno za optimalno hlađenje. Za veće prostorije, npr. između 40 i 50 kvadratnih metara, trebat će više nego dvostruko više (15.000 BTU/h).

Odabir klima uređaja: MONO ili MULTISplit?

Da biste pronašli savršenu jedinicu za svoje potrebe, prije svega morate znati razliku između mono split klima uređaja i multi split klima uređaja. Prvi ima jednu unutrašnju jedinicu za hlađenje povezanu sa svojom specifičnom vanjskom jedinicom. Multi split klima uređaji, s druge strane, imaju nekoliko unutrašnjih jedinica koje se povezuju i „koriste rad“ jedne vanjske jedinice. U ovom slučaju, u zavisnosti od broja unutrašnjih jedinica, radi se o dual split, trial split, quad split itd. klima uređajima.

Ali zašto biste odabrali jedan od ova dva sistema? Odluka o odabiru multi split klima uređaja može se temeljiti na početnoj uštedi zbog nižih troškova ugradnje, kako materijala tako i rada. Zapravo je znatno drugačije ugraditi jedan vanjski motor umjesto nekoliko jedinica. Postoji i estetski aspekt koji treba uzeti u obzir, budući da je jedna vanjska jedinica znatno manje „invazivna“ od nekoliko jedinica postavljenih jedna pored druge.

A ušteda? Od dva tipa klima uređaja, MULTISplit troše manje električne energije od mono split (sa istim brojem ugrađenih unutrašnjih jedinica) i kao rezultat toga štede na računima za energiju. Naravno, prilikom kupovine se moraju poštovati precizna uputstva i sistemu mora biti pravilno odrediti veličina u skladu sa stvarnim zahtjevima hlađenja.

MONOSplit: najbolja podjela rizika

Bez obzira na izlaznu energiju i veće početne troškove pri ugradnji više od jedne vanjske jedinice, mono split sistemi nude očiglednu prednost zbog podjele rizika. Kvar komponente motora u multi split klima uređaju ili jednostavna rutinska intervencija održavanja, u stvari, isključuju rad svih unutrašnjih split jedinica povezanih s njim, što onemogućuje klimatizaciju prostorija. Mono split klima uređaji nemaju ovaj problem, jer lokalizirani kvar na vanjskoj jedinici prekida rad jednog split sistema, a ne cijelog sistema. Stoga, ako postoji dovoljno vanjskog prostora za postavljanje nekoliko jedinica, ova tehnologija se može odabrati ne samo za velike domove, već i za preduzeća koja ne mogu priuštiti iznenadna gašenja sistema.

Multi split: važnost pravilnog određivanja veličine

Kao što smo vidjeli, odabir multi split sistema ima očigledne prednosti zbog mogućnosti korištenja jedne vanjske jedinice na koju se može povezati različit broj unutrašnjih split jedinica. Odlukom za ovu vrstu tehnologije još je važnije pravilno odrediti veličinu prostorije koje će biti klimatizirane. To je zato što unutrašnje jedinice, koje rade u isto vrijeme i s različitim kapacitetima, mogu potencijalno doživjeti pad performansi. Stoga postaje bitno osloniti se na profesionalce u industriji prilikom odabira klima uređaja, po mogućnosti preko kompanija s dokazanim iskustvom, i prilikom njegove ugradnje.

Rješenja koja nudi kompanija Clivet

Već više od 30 godina kompanija Clivet nudi rješenja za održivi komfor i dobrobit ljudi i okoliša i pruža široku paletu mono i multi split klima uređaja vrlo visoke efikasnosti (klasa A+ do A+++). Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji i elektronskim kontrolama, potrošnja energije je smanjena snabdijevanjem samo stvarno potrebnom snagom.

Mono split i multi split sistemi kompanije Clivet su takođe izuzetno ekološki prihvatljivi. Oba tipa klima uređaja koriste rashladni gas R-32 sa niskim GWP indeksom, čime se osigurava značajno smanjenje emisije CO2 u poređenju sa sistemima sa drugim HFC rashladnim sredstvima.