Podno grijanje s toplotnom pumpom i fotonaponskim uređajima: jesu li kompatibilni?

Podovi s tzv. zračenjem, u kombinaciji s toplotnom pumpom i fotonaponskim sistemom, mogu  osigurati maksimalnu uštedu. Ali jesu li kompatibilni?

Sistemi podnog zračenja predstavljaju jednu od najradikalnijih promjena u italijanskoj kulturi grijanja  doma, koja je posljednjih decenija postepeno zamijenila klasične radijatore.

Teško je istaknuti ključne elemente u ovim sistemima, s mogućim izuzetkom većih troškova ugradnje i nešto složenijeg održavanja. S druge strane, prednosti su brojne, uključujući jasno smanjenje troškova goriva i povećanje udobnosti života.

Prednosti podnog grijanja

  • Tehnologija podnog zračenja može osigurati uštedu energije od oko 25% godišnje u odnosu na one koji koriste radijatore.
  • Ravnomjerna difuzija toplote unutar kuće: to je element koji najviše karakterizira i iz kojeg proizlazi osjećaj blagostanja i udobnosti.
  • Sistemi podnog zračenja, poput sistema podnog i plafonskog grijanja, mogu iskoristiti obnovljive izvore energije, još više povećavajući njihovu efikasnost.

Kako funkcionišu sistemi podnog zračenja?

Rad sistema podnog grijanja potpuno je drugačiji od rada tradicionalnih radijatora. Evo i zašto.

Kako se radijatori zagrijavaju

Tradicionalni sistemi grijanja rade na principu konvekcije. Nakon što se voda koja cirkuliše unutar njih zagrije, obično s temperaturom u rasponu od 60° do 80°, radijatori prenose toplotu na zrak oko sebe, koji će se zauzvrat širiti po prostoriji.

Međutim, ova metoda ima brojne nedostatke: zagrijani zrak postaje suvlji, širenje prašine je pogodnije i prije svega se troši mnogo goriva za zagrijavanje vode, zbog čega tradicionalni sistemi nisu baš pogodni za novčanik i okolinu.

Kako se grije sistem podnog grijanja

Način rada sistema podnog zračenja je potpuno drugačiji, a zasniva se na principu zračenja. Prilikom ugradnje, ispod poda se postavljaju cijevi koje u potpunosti prolaze kroz različite prostorije, cirkulišući vodu na temperaturi između 30° i 35°. Niža temperatura (u poređenju s tradicionalnim sistemima) očigledno odgovara nižoj potrošnji energije za postizanje istih efekata grijanja.
Toplota koju proizvode cijevi zapravo se prenosi na pod, što zauzvrat osigurava homogeni prijenos odozdo prema gore po okolini.

Sistemi zračenja i toplotne pumpe: je li to moguće? Ne samo da je moguće, već je čak i preporučljivo!

Zapravo, toplotne pumpe predstavljaju jednu od najinovativnijih tehnologija na tržištu, zahvaljujući svojoj posebnosti korištenja eksterne obnovljive energije (zrak, podzemne vode ili podzemlje) za grijanje doma i eventualno za proizvodnju tople vode za domaćinstvo.

Ekološki su prihvatljive, jer u poređenju s kondenzacionim kotlom ne koriste fosilno gorivo, a garantuju značajne ekonomske prednosti, takođe zahvaljujući raznim ustupcima koje daje država. Ali upravo karakteristike sistema zračnog podnog grijanja čine integraciju savršenom.

Zapravo, toplotne pumpe moraju raditi u određenim temperaturnim rasponima kako bi osigurale maksimalnu efikasnost, efikasno isključujući kombinaciju s klasičnim radijatorima. Pored upotrebe sistema zračenja, koji su i dalje najbolje rješenje, toplotne pumpe se mogu kombinovati i s ventilator-konvektorima. Međutim, ovi konvektori zahtijevaju temperaturu od oko 45-50°, što čini ukupnu efikasnost sistema nižom za oko 25%.

Koje su toplotne pumpe pogodne za grijanje zračenjem?

Sa izuzetkom modela zrak-zrak, koji grije i hladi prostorije prenosom toplotne energije između vanjskog zraka i zraka unutar kuće, preostale vrste toplotnih pumpi su pogodne za kombinaciju sa sistemom zračećeg podnog grijanja.

Toplotna pumpa zrak-voda

Najviše korišteni proizvod predstavlja toplotna pumpa zrak-voda, koja koristi toplotu zraka prenoseći energiju na vodu u sistemu. Prednost u ovom slučaju je što je osim grijanja i hlađenja prostorija moguće proizvoditi potrošnu toplu vodu.
Njen vodeća prednost je svakako svestranost, jer omogućava integraciju s drugim vrstama sistema kao što su kondenzacioni kotao, stvaranje hibridnog sistema i sa solarnom toplotom.

Toplotne pumpe voda-voda

Kod toplotnih pumpi voda-voda, s druge strane, toplota se uzima iz bazena i podzemnih voda, dok je u geotermalnim postrojenjima izvor energije podzemni. Ova dva modela, u poređenju sa sličnim modelima zrak-voda, uvijek garantuju visoke performanse bez obzira na godišnje doba.
Odabir najpogodnije toplotne pumpe za dom ili poslovni prostor u svakom slučaju mora uzeti u obzir različite faktore, prije svega energetske potrebe potrebne za rad sistema zračenja i garantuje optimalnog grijanja u hladnim mjesecima, kao i eventualnog hlađenja tokom ljeta.

Toplotna pumpa i sistem zračenja takođe za hlađenje?

Osim što garantuje optimalnu toplotnu udobnost zimi, sistem zračećeg podnog grijanja predstavlja i zanimljivo rješenje za rashlađivanje ljeti. Načini rada su suštinski slični: u hidrauličnim krugovima sistema teče „rashlađena“ voda na temperaturi između 15 i 18 °C, čime se hladi pod.
U ovom slučaju su potrebne reverzibilne toplotne pumpe, sposobne da povuku toplotu prisutnu u domu, a zatim je ispuste van. Rezultat je savršena udobnost u zatvorenom prostoru čak i ljeti, s posljedičnom mogućnošću eliminacije tzv. split klima uređaja i značajnog smanjenja potrošnje.
Jedini oprez odnosi se na korištenje odvlaživača zraka koji vam omogućava da održavate vlažnost zraka u rasponu vrijednosti između 50% i 60%.

Grijanje toplotnom pumpom i fotonaponom: isplati li se?

Toplotne pumpe koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije neophodne da bi sistem podnog grijanja zračenjem zagrijavao prostorije, ali su i dalje elektronski uređaji koji zahtijevaju potrošnju električne energije.
Shodno tome, da bi sistem bio još efikasniji i povećao uštedu energije, kombinacija sa fotonaponskim sistemom može biti odlična ideja. Često se dešava da oni koji postavljaju fotonaponske panele na krov svog doma to rade kako bi besplatno proizveli električnu energiju potrebnu za rad rasvjete i uređaja, smanjujući troškove računa, pa čak i eliminišući ih u slučaju ugradnje akumulatorske baterije.

Međutim, nisu svi svjesni činjenice da integracija fotonaponskih panela s toplotnom pumpom garantuje dalje i značajne uštede i za grijanje i proizvodnju potrošne tople vode.

Rješenja kompanije Clivet

Zar vaš dom ne zahtijeva prevelike potrebe za energijom?

Rješenje koje je predložila kompanija Clivet je split toplotna pumpa Sphera EVO 2.0, koja ima širok raspon snage (od 4 do 16 kW), rezervoar tople vode za domaćinstvo od 190 do 250 litara s funkcijom zaštite od legionele i 4 godine garancije. Ovaj model karakteriše i vrhunski dizajn koji garantuje savršenu integraciju s bilo kojom vrstom namještaja, a dobro se slaže sa sistemom podnog grijanja zračenjem, plafonskim i zidnim sistemima grijanja.

Ako je, pak, klima posebno hladna tokom zime, bolje je fokusirati se na vanjsku monobloc toplotnu pumpu Edge EVO 2.0 EXC, koja osigurava odlične performanse čak i pri niskim temperaturama i koja je sposobna proizvoditi toplu vodu za domaćinstvo pri temperaturi od 60 °C. Ova pumpa zrak-voda koju je razvila kompanija Clivet nudi snagu od 4 do 30 kW, s mogućnošću povezivanja do 6 jedinica u kaskadi do 180 kW, a može biti opremljena i dodatnim električnim otporom u slučaju ekstremnih klimatskih uslova.