Od kuhinje u kojoj kuvar i njegovo/njeno osoblje priprema ukusna jela do recepcije gde vratar ljubazno dočekuje goste, u područjima za opuštanje, sobama za sastanke i pojedinačnim spavaćim sobama: hoteli imaju veoma različita okruženja, ali ih ujedinjuje potreba da obezbeđuju optimalnu udobnost svima koji u njima provode vreme.

U tom kontekstu klimatizacija igra vrlo važnu ulogu. Zapravo, može da postane faktor koji utiče na to kako gosti cene hotel, pomažući pri određivanju njegovog uspeha. Postizanje udobnosti boravka mora biti fundamentalni cilj prilikom dizajniranja sistema klimatizacije. Dizajn za koji se moraju uzeti u obzir određeni ključni faktori, kao što je termo-psihometrijska dobrobit (poseban osećaj kada je ljudima ugodno i kada im nije ni vruće ni hladno), akustična dobrobit i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Koji su ključni elementi dobrog sistema?

Prilikom dizajniranja sistema klimatizacije za hotel, najveća pažnja se mora posvetiti njegovoj energetskoj efikasnosti, budući da različiti prostori objekta i spavaćih soba imaju veoma različite povremene upotrebe i toplotna opterećenja. Ostale promenljive koje utiču na upravljanje sistemom se odnose na utrošenu energiju i troškove za njegov rad i redovno i eventualno izvanredno održavanje
Mnogi hoteli nude i dodatne usluge kao što je teretana, bazen i velnes centar, kao i posebne prostorije za poslovne sastanke. Naravno, svako od ovih okruženja ima različite zahteve za temperaturom, vlagom i obnavljanjem vazduha, a sistem klimatizacije mora moći ispuniti sve te zahteve.
Prilikom izbora hotelskog sistema potrebno je uzeti u obzir i period u kojem posluje. Za objekat koji posluje samo leti, biće potreban samo sistem letne klimatizacije i obnavljanja vazduha, dok će za hotel koji radi 365 dana u godini biti potrebno rešenje koje nudi optimalne performanse granja.

Koji su najčešći sistemi klimatizacije u hotelima?

Kao što smo videli, hoteli imaju izuzetno specifične karakteristike koje zahtevaju veoma pažljivu analizu pre izbora odgovarajućeg sistema klimatizacije. 
Među mnogim sistemskim rešenjima dostupnim na tržištu, možemo da istaknemo tri koja su dobro prilagođena zahtevima hotela: hidronični sistemi, VRF (Variable Refrigerant Flow) sistemi i WLHP (Water Loop Heat Pump) sistemi. Naravno, sve tri vrste sistema moraju da se kombinuju sa klima komorom koja kontinuirano dovodi čisti, filtrirani vazduh u prostorije.

Hidronični sistem: najpoznatiji i najčešće korišćen

Jednostavan za dizajniranje, ugradnju i održavanje, hidronični sistem je zasigurno najpoznatiji i najrasprostranjeniji među sistemima klimatizacije i ima zelenu dušu, zahvaljujući korišćenju vode kao prenosnika toplote. Toplotna ili rashladna energija potrebna za zagrejavanje ili hlađenje okoline se distribuira kroz cevovode za vodu u kojima cirkuliše topla ili hladna voda, proizvedena posebnim spoljašnjim generatorima kao što su rashladni uređaji ili toplotne pumpe. Zagrejana ili ohlađena voda zatim snabdeva unutrašnje jedinice, kao što su podni sistemi zračenja ili ventilokonvektori. Pored toga, obnavljanjem vazduha upravlja spoljašnja jedinica za obradu vazduha, koja se napaja iz hladnjaka.

Umjesto te jedinice, kompanija „Clivet“ predlaže svoju nezavisnu potpunu spoljašnju vazdušnu jedinicu „ZEPHIR3“ opremljenu termodinamičnim sistemom povrata, kreirajući tako pravu evoluciju hidroničnog sistema. Glavna prednost? Uklanjanje sistema potrebnog za prenos tečnosti nosača koji se koriste u tradicionalnom hidroničnom sistemu sa jedinicama za obradu vazduha da bi se ispunilo opterećenje primarnog vazduha.

Višenamenske jedinice „SPINchiller3“, dostupne sa kapacitetom grejanja od 300 do 1450 kW i kapacitetom hlađenja od 260 do 1300 kW, idealno su rešenje za istovremenu proizvodnju tople i hladne vode, efikasnije od normalne toplotne pumpe.

Alternative hidroničnom sistemu: VRF i WLHP

Glavna razlika između hidroničnog i VRF sistema je u tome što prvi koristi vodu kao tečnost za prenos toplote, dok drugi koristi poseban rashladni gas. Glavna prednost ove vrste ugradnje? Definitivno njegova bolja efikasnost. Zbog toga što direktna ekspanzija omogućava isparavanje gasa na višim temperaturama i kondenzaciju na nižim temperaturama od sistema kao što je hidronični, u kojem se koristi neposredna razmena tečnosti (vode). Arhitektura ovog sistema je takođe dizajnirana da bude potpuno modularna, kombinujući jedinice i kontrole prema specifičnim zahtevima projekta.

Veoma popularni u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, WLHP (Water Loop Heat Pump) sistemi uključuju hidraulično kolo koje povezuje niz toplotnih pumpi da bi se zagarantovala optimalna klimatizacija područja u zgradi sa veoma različitim zahtevima. Dok u hidroničnim sistemima toplotnu ili rashladnu energiju proizvodi generator i zatim je distribuira do terminala putem zagrejane ili ohlađene vode, WLHP sistemi koriste vodu na „neutralnoj“ temperaturi, koja deluje kao izvor za direktnu proizvodnju energije na licu mesta od raznih toplotnih pumpi. Rezultat je veća efikasnost i pouzdanost, što je zagarantovano decentralizacijom prenosa energije.

rešenje za hotele koje je dizajnirala kompanija „Clivet“

Zapakovani sistem je dizajnirala kompanija „Clivet“ da bi zagarantovala najbolju klimatizaciju ugostiteljskih objekata koji imaju područja kao što su kuhinje, recepcije i konferecione prostorije sa veoma različitim zahtevima. Ova vrsta sistema omogućava smanjenje investicionih i operativnih troškova, smanjenje ukupnih prostornih potreba i postizanje savršene arhitektonske integracije sistema. To se postiže zahvaljujući sistemu koji sadrži zapakovanu jedinicu, obično ugrađenu na krovu zgrade, koja omogućava proizvodnju energije za hlađenje i granje samo kada i gde je to potrebno, kao i pružanje odgovarajućeg obnavljanja vazduha, a istovremeno garantuje povrat energije.