Uticaj sistema za grejanje ili klimatizaciju velikih prostora je jedna od tačaka na dnevnom redu mnogih kompanija. Ovo je predlog koji će osvojiti vaše kupce.

Bilo da se radi o visokoj zgradi u kojoj se nalazi niz kancelarija, trgovačkom centru ili proizvodnom pogonu, svakoj velikoj zgradi koja generiše značajnu količinu toplote je potreban sistem koji garantuje izuzetno efikasnu klimatizaciju. 

Trenutna situacija, u kojoj troškovi energije kompanija nastavljaju da rastu, zahteva od nas da budemo još oprezniji i da izbegnemo bilo kakvo rasipanje ili pogrešnu procenu. Stoga upotreba jednog ili više rashladnih uređaja u kombinaciji sa nizom ventilokonvektora može zaista da napravi razliku, pružajući mogućnost hlađenja veoma velikih prostora uz znatnu uštedu troškova.

Schema circuito frigorifero
Kako rade rashladni uređaji?

Baš kao i tradicionalni kućni klima uređaji, rashladni uređaji koriste rashladnu tečnost koja može da izvede takozvani ciklus hlađenja. U ovom konkretnom postupku, tečnost smanjuje temperaturu vode koja cirkuliše oko određenog kola (hidronični sistem), uklanjajući višak toplote proizvedene u zgradi i snabdevajući potrebnu energiju za hlađenje različitim korisnicima.

Postoje 4 glavne komponente u rashladnom uređaju: kompresor, kondenzator, ekspanzioni ventil i isparivač.

Isparivač je vrsta izmenjivača toplote koji „koristi“ razliku u temperaturi između rashladnog sredstva i vode koja cirkuliše oko hidroničnog sistema za apsorbiranje viška toplotne energije. Kako se voda hladi, što pomaže u poboljšanju klimatizacije u zgradi, rashladno sredstvo se menja iz tečnog stanja u gasovito stanje uz održavanje relativno niskog pritiska.

Da bi se kroz postupak kondenzacije vratio u tečno stanje, gas mora da poveća svoju temperaturu i pritisak. Radnja koju izvodi kompresor koji, kao što samo ime kaže, kompresuje rashladni gas.

Kondenzator može da se smatra zavojnicom koja može da rasprši toplotu gasa u okolinu, koristeći vazduh ili vodu, dozvoljavajući mu da se vrati u tečno stanje.

Ovaj uređaj stvara velike fizičke promene u tečnosti, zbog čega se njen pritisak smanjuje i posledično može da ispari na nižoj temperaturi. Nakon što rashladno sredstvo izađe iz ekspanzionog ventila, vraća se u isparivač da bi ponovno započelo ciklus.

Hladnjak sa vodenim ili vazdušnim kondenzatorom?

Postoje dve glavne vrste rashladnog uređaja, koje se razlikuju prema sredstvu koje se koristi za hlađenje kondenzatora. 

  1. Uređaji hlađeni vazduhom su najpopularniji na tržištu (gotovo 80%) i idealno su rešenje za zgrade sa infrastrukturnim ili ekološkim ograničenjima. Kondenzator u rashladnim uređajima sa vazdušnim hlađenjem ima rebra za hlađenje i ventilatore koji guraju vazduh i mora se postaviti na otvorenom da bi se toplota izbacila u atmosferu. 
  2. S druge strane, vodeno hlađeni rashladni uređaji imaju vodeno kolo koje može da ukloni toplotu iz tečnosti rashladnog sredstva. Takođe su veći od onih sa vazdušnim hlađenjem jer zahtevaju rashladne tornjeve, suve hladnjake ili druge komponente koje hlade vodu u kolu

Rashladni uređaji i ventilokonvektori u hidroničnim sistemima

Rashladni uređaji i ventilokonvektori su dva glavna uređaja u hidroničnom sistemu i među najpoznatijim rešenjima klimatizacije velikih zgrada. 

Kao što sama reč kaže, u ovom sistemu se toplotna energija za grejanje ili rashladna energija za hlađenje distribuira kroz vodovodne cevi u kojima cirkuliše topla ili hladna voda koju proizvodi spoljašnja jedinica. 

Rashladni uređaj je uređaj iza sistema koji, zahvaljujući tečnosti koja prolazi kroz ciklus hlađenja između isparivača i kondenzatora, garantuje hlađenje vode (ili zagrejavanje ako uređaj radi u režimu rada toplotne pumpe). Hladna voda se zatim dovodi do unutrašnjih jedinica, tj. ventilokonvektora, čime im se omogućava isporuka toplog ili hladnog vazduha u različite prostorije, pre nego što se vrate u rashladni uređaj.

3 razloga za izbor sistema sa rashladnim uređajima i ventilokonvektorima

Hidronični sistem sastavljen od rashladnih uređaja i ventilokonvektora pruža značajne prednosti, posebno u smislu uštede

  • Korišćenje ventilokonvektora omogućava sistemu da radi na nižoj temperaturi od rashladnih uređaja u kombinaciji sa tradicionalnim radijatorima, što rezultira manjom potrošnjom struje i vidljivom koristi u smislu smanjenih računa za struju
  • Sistem takođe pruža najveću svestranost. Rashladni uređaji zapravo mogu da rade i u režimu rada toplotne pumpe i mogu da se koriste ne samo za hlađenje, već i za grejanje zgrade. 
  • Poslednje, ali ne i najmanje važno, hidronični sistem je ekološki prihvatljiv jer koristi vodu (dok u rashladnim uređajima, umesto nje, teče rashladna tečnost koja ima mali uticaj na okolinu). Kao rezultat toga, nema onečišćenja okoline u slučaju curenja.

Rešenja kompanije Clivet

Da bi ponudila najbolju energetsku efikasnost tokom cele godine i u svakoj komercijalnoj i industrijskoj primeni, kompanija Clivet nudi širok raspon rashladnih uređaja sa inverterskim spiralnim kompresorom (do 100 kW), višestrukim spiralnim kompresorom (do 675 kW), inverterskim vijčanim kompresorom (do 1520 kW) i inverterskim centrifugalnim kompresorom (do 1600 kW). Kompanija Clivet je takođe na prvom mestu kada se radi o korišćenju rashladnog sredstva R32 sa malim uticajem na okolinu (za inverterske spiralne i višestruke spiralne rashladne uređaje) i R1234ze rashladnog sredstva sa praktički nikakvim uticajem na okolinu (za rashladne uređaje sa inverterskim vijčanim kompresorima).

Najnovije inovacije kompanije Clivet puštene na tržište uključuju:

  • ELFOEnergy Sheen EVO (od 43 do 98 kW) i ELFOEnergy Storm EVO (od 53 do 85 kW), vazduhom hlađene rashladne uređaje sa rashladnim sredstvom R32, inverterskom tehnologijom i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 5,37 za prvi, SEER do 4,89 za drugi);
  • SPINChiller4 (da 220 a 675 kW), vazduhom hlađeni rashladni uređaj sa rashladnim sredstvom R32, višestrukom spiralnom tehnologijom i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 5,00); 
  • Dva niza vazduhom hlađenih rashladnih uređaja sa inverterskim vijčanim kompresorima i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 5,4):  Screwline4-i WDAT-iZ4 (od 200 do 1050 kW) sa rashladnim sredstvom R1234 i Screwline4-i WDAT-iK4 (da 280 do 1420 kW) sa rashladnim sredstvom R513A sa malim uticajem na okolinu;
  • Screwline4-i WDH-iK4 (od 340 do 1520 kW), novu seriju vodeno hlađenih rashladnih uređaja sa inverterskim vijčanim kompresorima visoke sezonske efikasnosti (SEER do 8,6) koji koriste rashladno sredstvo R513A sa malim uticajem na okolinu;
  • WCH-iZ (od 810 do 1600 kW), centrifugalni rashladni uređaj sa rashladnim sredstvom R1234ze i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 9,64).
chillers and fancoils Clivet