SPLIT Clivet: ecological, ionized filter, Sleep function, remote contr

Dual split klima uređaji za kuću: tehnički saveti

Izbor tipa klima uređaja možda nije jednostavan: evo nekoliko saveta za vaš dom, na osnovu površine koju treba hladiti i drugih karakteristika.

Kupovina klima uređaja za hlađenje kuće može izgledati kao jednostavna operacija, ali je sve samo to ne. Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izbora. Od veličine prostorija do broja zidova izloženih suncu, od količine prozora ili francuskih prozora do prisustva balkona na koje se mogu postaviti spoljne jedinice. Da ne pominjemo činjenicu da, ako živite u stambenoj zgradi, takođe morate imati na umu da postoje brojna ograničenja u vezi sa načinom ugradnje.

Prvi element koji treba uzeti u obzir je, naravno, površina različitih prostorija koje treba klimatizovati. Ne rade svi klima uređaji na isti način i, što je još važnije, ne pokazuju se svi uređaji kao savršeno rešenje za svaki tip okruženja. Cilj je izabrati klima uređaj koji obezbeđuje maksimalnu udobnost stanovanja, ali koji je i izuzetno efikasan, ima nisku potrošnju energije i štedi na računima za energiju.

Kao što mnogi znaju, glavni parametar za klima uređaje je britanska termalna jedinica BTU (British Thermal Unit), koja je jedinica mere koja definiše snagu klima uređaja i njegov kapacitet hlađenja. Želite li nekoliko primera? Za malu prostoriju, između 10 i 15 kvadratnih metara, 7.000 BTU/h će biti dovoljno za optimalno hlađenje. Za veće prostorije, npr. između 40 i 50 kvadratnih metara, biće potrebno više nego dvostruko više (15.000 BTU/h).

Izbor klima uređaja:

MONO ili MULTISplit?

Da biste pronašli savršenu jedinicu za svoje potrebe, pre svega morate znati razliku između mono split klima uređaja i multi split klima uređaja. Prvi ima jednu unutrašnju jedinicu za hlađenje povezanu sa svojom specifičnom spoljašnjom jedinicom. Multi split klima uređaji, s druge strane, imaju nekoliko unutrašnjih jedinica koje se povezuju i „koriste rad“ jedne spoljašnje jedinice. U ovom slučaju, u zavisnosti od broja unutrašnjih jedinica, govorimo o dual split, trial split, quad split itd. klima uređajima.

Ali zašto biste izabrali jedan od ova dva sistema? Odluka o izboru multi split klima uređaja može biti zasnovana na početnoj uštedi zbog nižih troškova ugradnje, kako za materijale koji se koriste, tako i za rad. U stvari, znatno je drugačije ugraditi jedan spoljni motor umesto nekoliko jedinica. Postoji i estetski aspekt koji treba uzeti u obzir, pošto je jedna spoljna jedinica znatno manje „invazivna“ od nekoliko jedinica koje su postavljene jedna pored druge.

A ušteda? Od dva tipa klima uređaja, MULTISplit troše manje električne energije od mono split (sa istim brojem ugrađenih unutrašnjih jedinica) i, kao rezultat, štede na računima za energiju. Naravno, prilikom kupovine se moraju poštovati precizna uputstva i sistemu mora pravilno odrediti veličina u skladu sa stvarnim zahtevima hlađenja.

MONOSplit: najbolja podela rizika

Bez obzira na izlaznu energiju i veće početne troškove kada se instalira više od jedne spoljne jedinice, mono split sistemi nude očiglednu prednost zbog podele rizika. Kvar neke komponente motora u multi split klima uređaju ili jednostavna intervencija rutinskog održavanja, u stvari, isključuje rad svih unutrašnjih split jedinica povezanih sa njim, što onemogućuje klimatizaciju prostorija. Mono split klima uređaji nemaju ovaj problem, jer lokalizovani kvar na spoljnoj jedinici prekida rad jednog split sistema, a ne celog sistema. Stoga, ako postoji dovoljno spoljašnjeg prostora za postavljanje nekoliko jedinica, ova tehnologija se može izabrati ne samo za velike domove, već i za preduzeća koja ne mogu priuštiti iznenadna gašenja sistema.

Pogledajte mono split rešenja kompanije Clivet.

Multi split: važnost pravilnog određivanja veličine

Kao što smo vidjeli, odabir multi split sustava ima očite prednosti zbog mogućnosti korištenja jedne vanjske jedinice na koju se može spojiti različiti broj unutarnjih split jedinica. Odlukom za ovu vrstu tehnologije još je važnije pravilno odrediti veličinu prostorije koje će se klimatizirati. To je zato što unutarnje jedinice, koje rade u isto vrijeme i s različitim kapacitetima, potencijalno mogu doživjeti padove u učinkovitosti. Stoga postaje ključno osloniti se na profesionalce u industriji pri odabiru klima uređaja, po mogućnosti putem tvrtki s dokazanim iskustvom, i prilikom njegove ugradnje.

Pogledajte multi split rješenja tvrtke Clivet.

Rješenja koja nudi tvrtka Clivet

Već više od 30 godina tvrtka Clivet nudi rješenja za održivu udobnost i dobrobit ljudi i okoliša, pružajući širok raspon mono i multi split klima uređaja vrlo visoke učinkovitosti (razred A+ do A+++). Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji i elektroničkim kontrolama, potrošnja energije je smanjena opskrbom samo stvarno potrebnom snagom.

Mono split i multi split sustavi tvrtke Clivet također su izuzetno ekološki prihvatljivi. Obje vrste klima uređaja koriste rashladni plin R-32 s niskim GWP indeksom, čime se osigurava značajno smanjenje emisija CO2 u usporedbi sa sustavima s drugim HFC rashladnim sredstvima.