Bilo zbog hemijskih, fizičkih ili bioloških agenasa, zagađenje u zatvorenom prostoru može ugroziti zdravlje ljudi. Da bi se kvalitet vazduha održao pod kontrolom, alternativna rešenja kao što je kontrolisana mehanička ventilacija postaju potrebnija nego ikad.

ZagađivačiDuvanski dim, azotni oksid i dioksid, ugljen monoksid, dlake kućnih ljubimaca, grinje, plesni, hemijski, fizički i biološki agensi.
Hemijski agensiNeorganski gasovi, pasivni dim, procesi sagorevanja za kuvanje hrane i za grejanje, građevinski i materijali za opremanje, proizvodi za čišćenje i održavanje, radni alati i oni uradi sam.
Biološki agensiMikroorganizmi (gljivice, virusi, bakterije), unutrašnji alergeni (grinje, plesni), polen.
Fizički agensiElektromagnetna polja (EMF), buka.
RešenjeKontrolisana mehanička ventilacija obezbeđuje stalnu razmenu vazduha i smanjuje koncentraciju zagađivača.

 

Od duvanskog dima iz životne sredine do azot-oksida i azot-dioksida, kao i ugljen-monoksida, dlaka kućnih ljubimaca, grinja i plesni. Vazduh koji svakodnevno udišemo kod kuće, u kancelariji ili u drugim zatvorenim prostorima pun je zagađivača

Zbog toga je adekvatna obnova vazduha apsolutno neophodna, s obzirom na činjenicu da većina ljudi oko 90% svog vremena provodi u zatvorenom prostoru. Nije iznenađujuće što je Istituto Superiore di Sanità (Italijanski nacionalni institut za zdravlje) definisao i spoljašnje i unutrašnje zagađenje vazduha kao „vodeći faktor rizika za javno zdravlje“.

Glavne supstance koje mogu uticati na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru generalno se klasifikuju na hemijske, fizičke i biološke agense. Oni mogu poticati ne samo iz spoljašnjih izvora, kao što su spoljašnji zagađeni vazduh ili polen, već i iz unutrašnjih izvora. To naravno uključuje i ljude koji žive u određenoj sredini (ljude i životinje), prašinu koja je savršeno leglo za širenje mikroorganizama, građevinske materijale, nameštaj i sisteme.

Hemijski agensi mogu zagaditi vazduh u zatvorenom prostoru

Hemijski agensi u obliku neorganskih gasova se često nalaze u domaćinstvu.

Na primer, pasivno pušenje doprinosi zagađenju u zatvorenom prostoru: u stvari, sagorevanje duvana dovodi do nakupljanja više od 4.000 hemijskih supstanci, koje su veoma toksične, pa čak i kancerogene.

Drugi primer su procesi sagorevanja uključeni u kuvanje hrane i zagrevanje, koji dovode do viših koncentracija azot-oksida i azot-dioksida (NO i NO2), ugljen-dioksida (CO2) i ugljen-monoksida (CO).

Značajna količina zagađivača se takođe može otpustiti građevinskim materijalom i materijalima za opremanje, kao i proizvodima za čišćenje i održavanje. To se takođe može odnositi na određene radne alate kao što su štampači, mašine za fotokopiranje i „uradi sam“ proizvode kao što su lepkovi.

Biološki agensi koji utiču na kvalitet vazduha u kući

Biološke opasnosti su povezane sa prisustvom u vazduhu mikroorganizama kao što su gljivice, virusi i bakterije, kao i unutrašnjim alergenima kao što su grinje i plesni.

Prvi potencijalno mogu da prenesu brojne zarazne bolesti kao što su grip, male boginje, boginje, pneumonija i legioneloza. Potonje, umesto toga, uključuju grinje, dlake kućnih ljubimaca, bubašvabe i gljivice. 

Određene vrste gljivica, kao što je Alternaria alternata, takođe mogu izazvati buđ na voću i povrću koje propada, kao i u veoma vlažnim sredinama, što dovodi do alergijskih reakcija kao što su astma, konjuktivitis, rinitis i dermatitis. A tu je i polen, alergen koji se obično nalazi na otvorenom, koji može ući u zatvorene prostore, posebno u prolećnim mesecima kada je polinoza veoma česta.

Fizički agensi koji utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Fizički agensi kao što su elektromagnetna polja (EMF) i buka takođe mogu uticati na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Elektromagnetna polja mogu proizvesti radio, TV i sistemi mobilne telefonije, sistemi za transport i transformaciju električne energije, postrojenja za industrijsku preradu i, uopštenije, svaki uređaj koji treba da se napaja električnom energijom, kao što je slučaj sa kućnim aparatima. S druge strane, buka uključuje širok spektar zvukova koji mogu biti dosadni, posebno ako su preglasni.

Kako osigurati pravilnu razmenu vazduha

Poboljšanje kvaliteta vazduha koji udišemo u zatvorenim prostorima i smanjenje koncentracije zagađujućih materija, bilo iz spoljašnjih izvora ili iz izvora unutar zgrade, je ključno, zbog čega treba obezbediti adekvatnu obnovu vazduha. Međutim, u tom slučaju, prirodna ventilacija, koja se odvija jednostavnim otvaranjem prozora, obično nije efikasna.

U stvari, osim ako nije pravilno filtriran, vazduh koji ulazi iz susednih prostorija pogoduje prodiranju čestica koje bi mogle biti potencijalno štetne po zdravlje, što dovodi do povećanog nivoa zagađenja u zatvorenom prostoru. Štaviše, otvaranjem prozora zimi, toplota se rasipa napolje, što je ogroman gubitak energije i novca.

To je razlog zašto je kontrolisana mehanička ventilacija idealno rešenje da se obezbedi stalna razmena vazduha unutar kuće i, uopšteno govoreći, takođe u prepunim zgradama bilo koje vrste. Kao što je ranije pomenuto, ova specifična tehnologija podrazumeva upotrebu uređaja koji se obično ugrađuju u spušteni plafon zajedno sa sistemom kanala, koji s jedne strane usmerava izduvni vazduh napolje, a sa druge omogućava da u prostoriju ulazi čist i pravilno filtriran vazduh.

Kvalitet vazduha prema kompaniji Clivet Kontrolisana mehanička ventilacija

Sa više od 30 godina iskustva u razvoju i projektovanju rešenja za klimatizaciju, kompanija Clivet nudi širok spektar kontrolisanih mehaničkih sistema ventilacije dizajniranih da zadovolje potrebe svakog okruženja. Sistemi za obnavljanje i prečišćavanje vazduha kompanije Clivet, koji se lako ugrađuju i imaju odlične performanse, imaju aktivni termodinamički sistem oporavka koji obezbeđuje da se vazduh zagreva i hladi i u predsezoni, kao i elektronske filtere koji, kroz elektrostatičko polje sprečavaju unošenje čestica vazduha. Bilo koje CMV rešenje se može instalirati u kombinaciji sa bilo kojom vrstom sistema grejanja i klimatizacije, uključujući toplotne pumpe, kotlove i split sisteme.