Tržni centri, hoteli i brojna druga mesta možda će morati da se greju ili hlade istovremeno.

Mnoge zgrade u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao što su tržni centri, hoteli, bolnice i proizvodna preduzeća, moraju da se greju i hlade istovremeno tokom cele godine. Naročito tokom polusezone. Potreba koja zavisi od više faktora, kao što su tip zgrade, obim naseljenih mjesta i temperatura spoljašnjeg vazduha, a posebno je karakteristična za složenija arhitektonska rešenja.

Dakle, kako možemo da zadovoljimo ovaj istovremeni zahtev?

Vrlo uobičajeno rešenje je samostalna proizvodnja toplotne energije za grejanje i rashladne energije za hlađenje i njihov prenos u različite prostore. Toplotna energija koju proizvodi jedan ili više bojlera i energija hlađenja proizvedena rashladnim uređajima na tečna goriva je tradicionalno rešenje. Niska efikasnost tog tipa sistema je dobro poznata. Naime, kada je istovremeno potrebno hlađenje i grejanje, proizvodnja rashladne energije troši veliku količinu toplotne energije, koja se rashladnim uređajem izbacuje u životnu sredinu. Ta energija bi se umesto toga mogla koristiti za podršku drugim sistemima toplotne energije ili kao potpuna zamena.

To se ne dešava sa višenamenskim sistemom

Višenamenska jedinica zasnovana je na tehnologiji toplotne pumpe, sposobna da povrati energiju koja bi se mogla potrošiti povećanjem već efikasnog efekta toplotne pumpe i time povećanjem efikasnosti celog sistema. Sa jednom višenamenskom jedinicom, kao što je SCREWLine4-i kompanije Clivet, koja istovremeno, nezavisno i efikasno proizvodi grejanje i hlađenje, moguće je zameniti oba generatora (bojler i rashladni uređaj) koji rade nezavisno i uštedeti na troškovima sistema.

Koje su prednosti višenamenske tehnologije? neuporediva efikasnost

  • Kao što smo videli gore, višenamenske jedinice obezbeđuju neuporedivu efikasnost. Zahvaljujući tehnologiji toplotnih pumpi, rasipanje energije može se izbeći istovremenim snabdevanjem tople i hladne vode. 
  • Još jedna prednost je koliko je lako prilagoditi zahteve sistema, čak i sa promenljivim opterećenjima grejanja i hlađenja, korišćenjem modulacije snage multiscroll tehnologije ili vijčanih kompresora upravljanih inverterom. 
  • Zatim postoji dodatni bonus pojednostavljenja sistema: Sa jednom višenamenskom jedinicom, zauzima manje prostora nego sa tradicionalnim sistemom, krug vode je pojednostavljen, a vreme ugradnje i održavanja je brže i jeftinije. Bojler više nije potreban, eliminisani su troškovi za povezivanje gasovoda i periodične provere, što štedi vreme.

Kako se efikasnost višenamenskih sistema menja na osnovu zahteva zgrade?

Kada je za hlađenje potrebno proizvesti samo rashlađenu vodu, višenamenska jedinica obezbeđuje kapacitet hlađenja koji zahteva izmenjivač hladne strane, dok izmenjivač tople strane ostaje neaktivan. U tom slučaju, višak proizvedene toplote odlaže se u spoljašnju okolinu pomoću izmenjivača izvora. Ako, s druge strane, zgrada zahteva samo toplu vodu za grejanje, aktivira se izmenjivač tople strane (izmenjivač optimizovan za grejanje), a višak energije i dalje odlaže izmenjivač izvora. Najbolji rezultati u smislu efikasnosti postižu se kada postoji istovremeni zahtev za grejanjem i hlađenjem. Višenamenska jedinica može ispuniti zahtjeve sistema na način da istovremeno pruži potreban kapacitet hlađenja i grejanja na izmenjivačima hladne i tople strane. Na ovaj način se ne troši energija i izmenjivač izvora se ne koristi.

Primer višenamenske jedinice: SCREWLine4-i kompanije Clivet

Jedinica SCREWLine4-1 je savršeno rešenje za ispunjavanje istovremenih potreba za toplom i rashlađenom vodom. 

Dostupna u verziji Excellence, sa SEER do 5.18 i SCOP do 4.21, višenamenska jedinica sadrži vijčane kompresore sa inverterskom tehnologijom koji poboljšavaju fleksibilnost rada, visokoefikasne EC ventilatore i bakarne/aluminijumske hidrofilne kondenzacione spirale za ispuštanje vode iz rebara koji čine cikluse odmrzavanja efikasnijim.

Zahvaljujući upotrebi rashladnog sredstva R-513A, koje ima nizak GWP = 631, višenamenska jedinica kompanije Clivet obezbeđuje jasno vidljivo smanjenje uticaja na životnu sredinu u poređenju sa rešenjima koja koriste rashladno sredstvo R-134A (GWP = 1430). SCREWLine4-i se također može pohvaliti modulacijom kapaciteta od 100% do 18% i vrlo širokim radnim ograničenjima koja osiguravaju da je potpuno operativan s temperaturama vazduha između -10°C i +46°C, proizvodnjom tople vode do 60°C i proizvodnjom rashlađene vode do -8°C. 

Jedinica također nudi raspon kapaciteta od 450 do 990 kW i dostupna je u tri različite akustične verzije, koje obezbeđuju još veću redukciju buke do -12db(A) u odnosu na osnovni model.

Koliko možete uštedeti sa višenamenskim sistemom?

Da biste razumeli koliko možete da uštedite sa višenamenskom jedinicom SCREWLine4-i kompanije Clivet u poređenju sa tradicionalnim rešenjem (vazduhom hlađeni rashladni uređaj na tečno gorivo i kondenzacioni bojler), u nekoliko evropskih zemalja je urađena analiza godišnje potrošnje „tipične poslovne zgrade“. (Francuska, Engleska, Italija, Turska, Španija i Belgija). 

Predmetna zgrada se sastojala od 6 spratova i ukupne površine više od 1.000 kvadratnih metara, radno vreme je bilo od 8 do 20 sati, od nedelje do subote, sa podešenom temperaturom od 7°C u režimu hlađenja i 45°C u režimu grejanja

Na osnovu istraživanja, višenamenski sistem kompanije Clivet omogućio je uštedu između 25% (Adana – Turska) i 37% (Pariz – Francuska) primarne energije potrebne za grejanje i hlađenje životne sredine, čime je potvrdio svoje visoke performanse u smislu efikasnosti.