Podno grejanje toplotnom pumpom i fotonaponskim načinom: da li mogu da rade zajedno?

Radijantno zagrevani podovi, u kombinaciji sa toplotnom pumpom i fotonaponskom opremom, mogu osigurati maksimalnu uštedu. Ali da li oni mogu da rade zajedno?

Radijantno zagrevani podni sistemi predstavljaju jednu od najradikalnijih promena u italijanskoj kulturi kućnog grejanja, koja je poslednjih decenija postepeno zamenila klasične radijatore.

Teško je istaknuti kritične elemente u ovim sistemima, sa izuzetkom možda većih troškova ugradnje i nešto složenijeg održavanja. Naprotiv, prednosti su brojne, uključujući znatno smanjenje troškova goriva i povećanje udobnosti življenja.

Prednosti podnog grejanja

  • Radijantna tehnologija može da obezbedi uštedu energije od oko 25 % godišnje u poređenju sa onima koji koriste radijatore.
  • Ravnomerno širenje toplote unutar kuće: to je element koji je najviše karakteriše i iz kojeg proizilazi osećaj blagostanja i udobnosti.
  • Radijatno zagrevani podni sistemi, poput onih zidnih i plafonskih, mogu da koriste obnovljive izvore energije, čime se dodatno povećava njihova efikasnost.

Na koji način rade radijantni sistemi?

Rad sistema podnog grejanja je potpuno drugačiji od rada tradicionalnih radijatora. Evo zašto.

Kako zagrevaju radijatori

Tradicionalni sistemi grejanja rade na principu konvekcije. Kada se voda koja cirkuliše u njima zagreje, obično sa temperaturom u rasponu od 60 ° do 80 °, radijatori prenose toplotu na vazduh oko sebe, koji će se zauzvrat širiti po prostoriji.

Međutim, ovaj metod ima brojne nedostatke: zagrejani vazduh postaje suvlji, prašina se brže širi, a pre svega se troši mnogo goriva za zagrevanje vode, zbog čega tradicionalni sistemi nisu baš kompatibilni sa troškovima i životnom sredinom.

Kako zagreva sistem podnog grejanja

Sasvim je drugačiji način rada radijantnih sistema, koji se zasniva na principu zračenja. Tokom ugradnje, cevi se postavljaju ispod poda i prolaze kroz različite prostorije u celini, a voda cirkuliše na temperaturi između 30 ° i 35 °. Niža temperatura (u poređenju sa tradicionalnim sistemima) očigledno odgovara nižoj potrošnji energije za postizanje istih efekata grejanja.
Toplota koju proizvode cevi se u stvari prenosi na pod, što zauzvrat obezbeđuje homogen prenos odozdo prema gore unutar prostorije.

Radijantno zagrevani sistemi i toplotne pumpe: da li je to moguće? Ne samo da je moguće, nego se čak i preporučuje!

Dakle, toplotne pumpe predstavljaju jednu od najinovativnijih tehnologija na tržištu, zahvaljujući svojoj posebnosti korišćenja spoljašnje obnovljive energije (vazduh, podzemne vode ili podzemlje) za grejanje doma i eventualno za proizvodnju tople vode za domaćinstvo.

One su ekološke, jer u poređenju sa kondenzacionim kotlom ne koriste fosilno gorivo, a garantuju značajne ekonomske prednosti, takođe zahvaljujući raznim olakšicama koje im daje država. Ali upravo karakteristike sistema podnog radijantnog grejanja čine integraciju savršenom.

U stvari, toplotne pumpe moraju da rade u okviru specifičnih opsega temperature da bi se obezbedila maksimalna efikasnost, efektivno isključujući kombinaciju sa klasičnim radijatorima. Pored upotrebe radijantnih sistema, koji ostaju najbolje rešenje, toplotne pumpe se mogu kombinovati i sa ventilator konvektorima. Međutim, ove poslednji zahtevaju temperaturu od oko 45-50 °, što čini ukupnu efikasnost sistema za oko 25 % nižom.

Koje toplotne pumpe su pogodne za radijantno grejanje?

Sa izuzetkom modela vazduh-vazduh, koji zagreva i hladi prostorije prenosom toplotne energije od spoljašnjeg vazduha do vazduha u kući, preostali tipovi toplotnih pumpi se dobro kombinuju sa radijantnim podnim sistemom.

Toplotna pumpa vazduh-voda

Najviše korišćeni proizvod predstavlja toplotna pumpa vazduh-voda, koja koristi toplotu vazduha prenosom energije u vodu sistema. Prednost u ovom slučaju je što je pored zagrevanja i hlađenja prostorija moguće proizvoditi toplu vodu za domaćinstvo.
Njegovo vodeće dostignuće je svakako svestranost, jer omogućava integraciju sa drugim tipovima sistema kao što su kondenzacioni kotao, stvaranjem hibridnog sistema i sa solarnom toplotom.

Toplotna pumpa voda-voda

U toplotnim pumpama voda-voda, s druge strane, toplota se uzima iz podzemnih voda i podzemlja, dok je u geotermalnim postrojenjima izvor energije podzemlje. Ova dva modela, u poređenju sa onim vazduh-voda, uvek garantuju visoke performanse bez obzira na godišnje doba.
Izbor najprikladnije toplotne pumpe za dom ili poslovni prostor u svakom slučaju mora uzeti u obzir različite faktore, pre svega energetske potrebe neophodne za rad radijatnog sistema i garantovanje optimalnog grejanja u hladnim mesecima, kao i eventualnog hlađenja tokom leta.

Toplotna pumpa i radijantni sistem takođe za hlađenje?

Pored toga što garantuje optimalnu toplotnu udobnost zimi, radijantni podni sistem predstavlja zanimljivo rešenje i za letnje hlađenje. Režimi rada su suštinski slični: „ohlađena“ voda na temperaturi između 15 i 18° C teče u hidrauličnim krugovima sistema, čime se hladi pod.
U tom su slučaju potrebne reverzibilne toplotne pumpe, sposobne da crpe toplotu prisutnu u kući i zatim je ispuste napolje. Rezultat je savršena udobnost u zatvorenom prostoru čak i leti, sa posledičnom mogućnošću eliminacije split klima uređaja i značajnog smanjenja potrošnje.
Jedini oprez se odnosi na upotrebu odvlaživača vazduha koji vam omogućava da održavate vlažnost vazduha u rasponu vrednosti između 50 % i 60 %.

Grejanje toplotnom pumpom i fotonaponskim načinom: da li se isplati?

Toplotne pumpe koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije neophodne da bi sistem radijantnih podova zagrevao prostorije, ali su i dalje elektronski uređaji koji predviđaju potrošnju električne energije.
Shodno tome, da bi sistem bio još efikasniji i povećao uštedu energije, kombinacija sa fotonaponskim sistemom može biti odlična ideja. Često se dešava da oni koji postavljaju fotonaponske panele na krov svog doma to rade kako bi besplatno proizveli električnu energiju potrebnu za rad rasvete i uređaja, smanjujući troškove računa, pa čak i svođenjem istih na nulu u slučaju ugradnje sistema za skladištenje električne energije.

Međutim, nisu svi svesni činjenice da integracija fotonaponskih panela sa toplotnom pumpom
garantuje dodatne i značajne uštede i za grejanje i proizvodnju tople vode za domaćinstvo.

Clivet rešenja

Vaš dom nema vrlo velike potrebe za energijom? Rešenje koje je kompanija Clivet predložila je Sphera EVO 2.0 split toplotna pumpa, koja ima širok spektar snaga (od 4 do 16 kW), rezervoar za toplu vodu za domaćinstvo od 190 do 250 litara sa funkcijom protiv legionele i čak 4 godine garancije. Ovaj model takođe karakteriše najsavremeniji dizajn koji garantuje savršenu integraciju sa bilo kojom vrstom nameštaja i dobro se slaže sa podnim, plafonskim i zidnim radijantnim sistemima grejanja.

Ako je, pak, klima posebno hladna tokom zime, bolje je da se fokusirate na Edge EVO 2.0 EXC monoblok spoljnu toplotnu pumpu, koja obezbeđuje odlične performanse čak i na niskim temperaturama i koja je sposobna da proizvodi toplu vodu za domaćinstvo na 60° C. Ova pumpa vazduh-voda koju je osmislila kompanija Clivet nudi snage od 4 do 30 kW, sa mogućnošću povezivanja do 6 jedinica kaskadno do 180 kW, a može biti opremljena i dodatnim električnim otpornikom u slučaju ekstremnih klimatskih uslova.