Idealan životni komfor uz eko-sistem „Smart Living“

Živimo unutar zidova svog doma više od polovine života. Zbog toga čist vazduh, odgovarajuća toplota i pametne aplikacije za kontrolu prostorija mogu zaista da promene vaš život na bolje.

Termin životni komfor sada je ušao u rečnik svih nas i ukazuje na blagostanje koje ljudi mogu da dostignu u datom okruženju. Stanje koje zavisi od niza faktora, kao što su temperatura i vlažnost, kvalitet vazduha i intenzitet buke, a koji preuzimaju još važniju ulogu jer većinu života provodimo kod kuće. Prema nedavnom istraživanju čak 55%.

Životni komfor prvenstveno utiče na zdravlje ljudi, doprinoseći smanjenju pojave bolesti, a samim tim i smanjenju troškova zdravstvene zaštite. Ekološki aspekt je takođe veoma važan. Da, jer da bi se postiglo ovo blagostanje, neizbežna je potrošnja energije. Pomislite samo na resurse koji su potrebni za grejanje kuće zimi i hlađenje leti, ali i za proizvodnju tople vode za domaćinstvo i obezbeđivanje odgovarajuće razmene vazduha. Zbog toga, u kontekstu u kojem troškovi energije imaju snažan uticaj na kućne budžete, mogućnost da se računa na rešenja za klimatizaciju koja koriste obnovljivu energiju postaje zaista neophodna. Kako za poštovanje životne sredine, smanjenje štetnih emisija, tako i za uštedu na računima.

Sistem „Smart Living“ za inteligentan i svestan životni komfor

„Smart Living“ je integrisani sistem upravljanja komforom i energijom koje je dizajnirala kompanija „Clivet“ za stambene primene.

Uključuje sledeće komponente:

  • Toplotna pumpa za grejanje, hlađenje i proizvodnju tople vode
  • Sistem za obnavljanje i prečišćavanje vazduha sa aktivnim termodinamičkim obnavljanjem i elektronskom filtracijom
  • „Clivet Sinergy“: akumulator energije koji se može povezati sa fotonaponskim panelima za napajanje sistema posvećenog udobnosti i snabdevanju energijom raznim korisnicima kod kuće
  • Termostati „HID-TSmart“
  • Tihi sobni terminali sa elegantnim dizajnom
  • „Control4 NRG“: pomoćnik za inteligentno upravljanje komforom i energijom

Kompanija „Clivet“ više od 30 godina radi na tome da obezbedi najbolji životni komfor kako za one koji kupuju novu nekretninu tako i za one koji se spremaju da započnu renoviranje, nudeći širok spektar proizvoda za grejanje i hlađenje, obnavljanje i prečišćavanje vazduha, proizvodnju tople vode i povezivanje sa solarnim panelima. 

Uvođenjem sistema „Smart Living“, kompanija pravi još jedan korak napred u smislu inovacija kako bi svoja rešenja učinila još efikasnijim, povezanijim i lakšim za praćenje. Jer, prema kompaniji „Clivet“, kuća postaje „pametna“ tek kada je u stanju da obezbedi najbolji životni komfor tako što će troškove energije smanjiti na minimum ili ih čak i eliminisati. Ali kako se može postići energetska nezavisnost doma? Jednostavno. Kroz savršenu integraciju između toplotnih pumpi, sistema za skladištenje električne energije „Clivet Sinergy“ i pametnog pomoćnika „NRG Control4“.

Ekološko grejanje sa toplotnim pumpama

Toplotna pumpa predstavlja ekološku alternativu klasičnom kotlu, jer uglavnom koristi energiju koja dolazi iz spoljašnjeg vazduha, iz podzemne vode ili iz toplote zemlje. I ne samo to: za razliku od kotlova, ovaj uređaj ne samo da zagreva kuću tokom zime, već je u stanju da je i hladi tokom najtoplijeg doba godine, čineći prisustvo klima uređaja suvišnim.

Kompanija „Clivet“ nudi širok spektar toplotnih pumpi koje obezbeđuju maksimalnu uštedu energije, brojne mogućnosti konfiguracije (split ili monoblok, ugrađene ili vidljive, itd) i opremljene ekološkim rashladnim sredstvom R-32. Među novitetima hibridnih modela izdvajamo toplotnu pumpu „Sphera EVO 2.0 EASYHybrid“, koja je prošle godine dobila nagradu „Klimahouse“ u kategoriji tržišnih performansi, potvrdivši se kao najbolji održivi i ekonomični hibridni sistem za zamenu kotla bez ikakvih problema. 

Vodeći model linije „Full Electric“, „Sphera EVO 2.0“ je umesto toga podeljena toplotna pumpa vazduh-voda (unutrašnja i spoljašnja jedinica su odvojene da garantuju optimizaciju prostora) dostupna u širokom spektru snaga (od 4 do 16 kw) i u 3 različite konfiguracije: zidna, sa integrisanim rezervoarom za PTV-u i ugrađena. Mašina koja se savršeno kombinuje sa grejnim podnim, plafonskim ili zidnim sistemima, koja ima tehnologiju CD Inverter koja garantuje hlađenje i koja se može kombinovati sa rezervoarima potrošne tople vode do 250 litara.

Uvek čist vazduh sa kontrolisanom mehaničkom ventilacijom

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru svakako je od suštinskog značaja za zdravlje onih koji žive u kući, kao što je i jedan od odlučujućih faktora za postizanje optimalnog životnog komfora. Ustvari, uobičajeno udisanje ustajalog vazduha pogoduje nastanku alergija i respiratornih problema. Neke studije takođe pokazuju da produženi kontakt sa mikro-zagađujućim česticama može biti povezan sa rizikom od razvoja ozbiljnih bolesti kao što su rak ili dijabetes

Da bi garantovala obnavljanje i prečišćavanje vazduha, kompanija „Clivet“ obezbeđuje kontrolisanu mehaničku ventilacionu jedinicu ELFOFresh EVO. Idealna za ugradnju unutar prostorija sa spuštenim plafonom, zahvaljujući svojoj maloj veličini i visini od samo 29 cm, mašinu karakteriše inovativni termodinamički sistem rekuperacije toplote, koji sam zadovoljava preko 85% zahteva zgrade, prečišćava vazduh sa veoma efikasnim elektrostatičkim filterom (po izboru) i obezbeđuje zapreminu vazduha od 125 do 500 m3/h, kako bi se zadovoljila obnova domova do 300 kvadratnih metara. Nije slučajno što je tokom poslednjih „Energy Saving Awards“ (nagrada za uštedu energije u UK) nagrađen kao proizvod za ventilaciju kod kuće 2022.

Sa „Sinergy“ i pomoćnikom „Control4 NRG“, dom postaje zaista pametan

Tehnološka evolucija i digitalizacija su takođe omogućile da se maksimizuje potrošnja energije unutar kuće, kako bi se omogućila potpuna nezavisnost. Modularni sistem za skladištenje energije sa inverterom Sinergy je u stvari u stanju da skladišti električnu energiju koju proizvodi fotonaponski sistem tokom dana i koristi je za napajanje klima uređaja i sistema za proizvodnju tople vode uveče. 

Pametni pomoćnik CONTROL4 NRG vam, sa druge strane, omogućava da upravljate integracijom između akumulatora Sinergy i toplotnih pumpi na najbolji mogući način kako biste povećali udobnost i efikasnost, generišući potrebnu energiju samo tamo i kada je to potrebno, na osnovu potreba svih stanara.

Da bi upotpunila sistem, kompanija „Clivet“ takođe nudi ugrađene Wi-Fi hronotermostate sa ekranom osetljivim na dodir dizajnirane da na najbolji način iskoriste sisteme opremljene toplotnim pumpama „Sphera EVO“. Dostupni su u dve boje a termostatima se takođe može upravljati daljinski, koristeći aplikaciju „Clivet Home Connect“ koja je dostupna na „Google Play“ i „App Store“, ili sa najčešćim glasovnim pomoćnicima kao što je Aleksa.