Sada postoji mnogo načina za zagrevanje kuće. Da li znate razlike i prednosti svakog sistema?

Radijatori su donedavno bili jedini način da se zagreje kuća. Sada su, međutim, tehnologije i sistemi evoluirali kako bi nam pružili niz novih sistema koji će nas zagrejati zimi i obezbediti optimalnu udobnost u kući.

Rešenja se, naravno, razlikuju po tehničkim karakteristikama i prednostima, ali sva garantuju uštedu energije i samim tim niže račune.

Zračeći sistemi za grejanje

Za nove zgrade, ali i za one koje će se renovirati, sistemi podnog grejanja mogu se smatrati najpopularnijim rešenjem i predstavljaju održivu alternativu konvencionalnim radijatorima. Ali kako ovi sistemi funkcionišu i koje su glavne prednosti koje mogu da pruže? U poređenju sa radijatorima, koji po svojoj prirodi zauzimaju prostor u kući, zračeći sistem je praktično nevidljiv

Koristi namotaj cevi koji se nalazi ispod poda u kojem obično teče voda na temperaturi između 30 i 40 °C. Kada se pod zagreje, toplota se zračenjem prenosi u prostorije i time garantuje vrhunsko blagostanje u kući. Ovo rešenje, koje može biti osmišljeno za zidnu ili plafonsku primenu, takođe nudi dobru pouzdanost i trajnost. Ušteda energije je takođe obezbeđena pri najnižoj postavci temperature (radijatori moraju da budu na temperaturi iznad 60°C da bi ispravno radili napom.ured.). 

Ove uštede se značajno povećavaju ako se  toplotna pumpa, koja koristi besplatnu obnovljivu energiju (spoljni vazduh, podzemnu vodu ili podzemno grejanje), kombinuje sa sistemom: a to su uštede koje nikada ne biste mogli imati sa kondenzacionim kotlom koji radi na fosilno gorivo.

Ventilokonvektori

Zračeći sistemi su sada veoma popularni i većina Italijana je upoznata sa njima; međutim, oni često misle da su italijanski termin ventilconvettori i ventilokonvektori dve različite stvari, dok su u stvari jedna te ista stvar. Ali šta su zapravo ventilokonvektori? Da li su slični radijatorima ili više funkcionišu kao zračeće grejalice?

Po izgledu, ventilokonvektori podsećaju na klasične radijatore po tome što imaju terminal koji se može postaviti na zid ili pod. Međutim, razlikuju se od radijatora u dva glavna aspekta: ventilokonvektori ispuštaju vazduh direktno u okolinu i mogu se koristiti ne samo za grejanje već i za hlađenje.

Način na koji rade je veoma jednostavan. Pre svega, ventilokonvektori usisavaju vazduh iz prostorije ventilatorom, a zatim ga dovode do željene temperature pomoću izmenjivača toplote spojenog na kondenzacioni kotao ili toplotnu pumpu. Kada se vazduh zagreje ili ohladi, može se pustiti nazad u različite prostorije u kući.

Naravno, kao i svako rešenje za klimatizaciju, ventilokonvektori takođe imaju prednosti i nedostatke. Jedna od glavnih prednosti je niska potrošnja tokom rada, a ventilokonvektor je u tom pogledu sličan zračećem sistemu. U režimu grejanja, u stvari, dovoljna je temperatura protoka od 45-50°C u poređenju sa 60-70°C radijatora, što omogućava da ventilokonvektori savršeno rade sa generatorima toplote niske temperature (toplotne pumpe, napom.ured.) i solarno termalni sistem. Druga prednost je jednostavnost upotrebe sa novijim modelima koji imaju brojne programe ventilacije i tajmere za uključivanje i isključivanje.

Šta je sa blagostanjem koje proizlazi iz ujednačene temperature u celoj kući? To se može postići jednostavnim odabirom proizvoda koji najbolje odgovara vašim potrebama. Na primer, u slučaju veoma velike prostorije savet je da se ventilokonvektor ugradi u centar plafona, dok u manjim prostorijama zidna montaža može biti dobro rešenje.

Glavni nedostatak ventilokonvektora je značajan trošak ugradnje, ali to se nadoknađuje smanjenjem potrošnje od oko 30 procenata u poređenju sa radijatorima. Zatim tu su i drugi faktori kao što su emisija buke, rukovanje prašinom i potrošnja električne energije.

A toplotne pumpe?

Toplotna pumpa nije alternativa ventilokonvektoru ili sistemu grejanja i hlađenja zračenjem, već je generator koji omogućava njihov rad. Reč je o generatoru koji se od klasičnog kotla razlikuje po načinu rada na niskoj temperaturi (zbog toga se ne preporučuje kombinacija sa klasičnim radijatorima napom.ured.) i pre svega sa obnovljivim izvorima energije. Ventilokonvektori pružaju uštedu u kombinaciji sa kotlom koji radi na fosilna goriva kao što su gas i TNG, ali su još povoljniji sa integracijom toplotne pumpe.

Toplotne pumpe za sve potrebe

Bilo da su hibridne, odnosno u kombinaciji sa kotlom, ili potpuno električne, toplotne pumpe koje je osmislila kompanija Clivet su idealno rešenje za uparivanje sa ventilokonvektorima (kao i zračećim podnim, zidnim i plafonskim sistemima, napom.ured.). 

Kompanija nudi dve glavne vrste rešenja kako za individualne vlasnike kuća tako i za stambene, poslovne ili industrijske zgrade: