Među mnogim vrstama sistema klimatizacije dostupnih na tržištu, sistemi vodene petlje pokazuju se kao napredno i pouzdano rešenje.

 

Evo glavnih prednosti.

Odabir najboljeg rešenja klimatizacije za velike poslovne zgrade je veliki izazov za projektante. Među brojnim elementima koje treba uzeti u obzir u fazi odabira nisu samo smanjenje potrošnje energije zgrada i traženje optimalne udobnosti stanovanja, već i jednostavnost u fazama projektovanja i ugradnje, nepostojanje previsokih troškova održavanja te mogućnost proširenja i menjanja sistema prema budućim potrebama.

Među mnogim vrstama sistema klimatizacije dostupnih na tržištu, WLHP sistemi vodene petlje ili Water Loop Heat Pump su se pokazali naprednim i pouzdanim rešenjem, posebno za trgovačke centre, hotele, kancelarije i uopšteno velike zgrade koje zahtevaju rashladna opterećenja čak i zimi. Široko rasprostranjeno u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, ali još uvek malo poznato u ostatku Evrope, ovo sistemsko rešenje je svoje ime dobilo po dvocevnom hidrauličkom krugu (petlja/loop) koji ga karakterizuje a koji se održava na neutralnoj temperaturi pomoću sistema za integraciju toplote ili raspršivanje toplote.

Kako radi postrojenje?

Hidraulički krug u osnovi WLHP sistema povezuje niz reverzibilnih toplotnih pumpi voda-vazduh ili voda-voda kako bi se osigurala optimalna kontrola klime u područjima zgrade čak i sa vrlo različitim potrebama. Serija je takođe potencijalno neograničena i dopušta brojne dopune, takođe s obzirom na buduća proširenja sistema (zgrade). Tečnost za izmenu koja cirkuliše u krugu nije tečnost za hlađenje, već voda na „neutralnoj“ temperaturi, koja deluje kao izvor za toplotne pumpe, omogućavajući im da lokalno proizvode potrebnu energiju za grejanje ili hlađenje.
Alternativno, postoji varijanta postrojenja pod nazivom WSHP, u kojoj se morska, rečna ili jezerska
voda koristi kao potpuno obnovljivi izvor energije.

U oba slučaja, za održavanje temperature vodene petlje unutar uobičajenog raspona, tj. 20-35 °C, najefikasnije rešenje je korišćenje toplotne pumpe vazduh-voda nizvodno od celog sistema.

Alternativno se mogu koristiti i drugi uređaji koji kontrolišu temperaturu vodene petlje, čak i međusobno kombinovani, kao što su, na primer, generatori toplote, tornjevi za isparavanje, geotermalne sonde ili bunari podzemne vode.

Koje su prednosti pumpe Water Loop Heat Pump?

WLHP sistem garantuje brojne prednosti u smislu jednostavnosti, fleksibilnosti korišćenja i energetske efikasnosti.

 

Jednostavan za dizajn, ugradnju i održavanje

Zapravo, prisutnost samo dve hidrauličke cevi koje prolaze kroz zgradu čini ovo sistemsko rešenje lakim za projektovanje i ugradnju, kao i da zahteva vrlo malo održavanja u poređenju sa drugim vrstama sistema klimatizacije. I ne samo to: upotreba vode kao tečnosti za izmenu umesto rashladnog sredstva čini kontrolu F-gasa i upotrebu uređaja za otkrivanje curenja suvišnim za toplotne pumpe koje čine sistem.

Više efikasnosti i pouzdanosti

Efikasnost i pouzdanost su osigurani decentralizacijom prenosa energije. Energija za grejanje i hlađenje potrebna za klimatizaciju različitih područja zgrade se zapravo lokalno proizvodi od strane pojedinačnih terminalnih jedinica, čime se uklanja gubitak bilo kakvog prenosa od generatora do opsluženih područja. Nadalje, u slučaju eventualnog kvara toplotne pumpe šteta ostaje ograničena jer ne utiče na pravilan rad celog sistema.

Manja ulaganja od ostalih rešenja

Čak se i početni trošak ulaganja, minimiziran u poređenju sa drugim rešenjima, može smatrati jednom od glavnih prednosti WLHP sistema. Naručilac građevinskog zahvata zapravo može preneti deo početnih troškova postrojenja, zahtevajući kupovinu jedinica za klimatizaciju od pojedinačnih korisnika, preuzimajući samo poslove etažiranja. Nadalje, terminalne jedinice ne zahtevaju složene radnje na licu mesta i osiguravaju veliku svestranost, značajno smanjujući vreme ugradnje i testiranja.

Sažetak prednosti WLHP-a

  • Opslužuju se područja zgrade sa različitim energetskim potrebama
  • Sistem je jednostavan za dizajn i ugradnju
  • Održavanje je minimalno
  • Sistem se po potrebi može proširivati
  • Upotreba neutralne vode čini kontrolu F-gasa nepotrebnom
  • Smanjuje se početni trošak ulaganja

Sistemi vodene petlje prema kompaniji „Clivet“

Više od 300 velikih zgrada, uključujući trgovačke centre, poslovne centre, hotele i kancelarije u Italiji i širom svijeta, je moglo iskoristiti smanjenje sezonske potrošnje do 50% zahvaljujući ugradnji sistema Water Loop Heat Pump sa proizvodima koje isporučuje kompanija „Clivet“. Nadovezujući se na svojih više od 30 godina iskustva u razvoju sistema za održivu udobnost i ličnu dobrobit u svim vrstama okruženja, kompanija dizajnerima u termohidrauličkom sektoru pruža širok izbor specifičnih proizvoda za izgradnju sistema vodene petlje. Raspon koji garantuje raznolike konfiguracije za svaku vrstu primene, snage do 350 kW i visoku energetsku efikasnost, sa COP-om do 5,9.

ZEPHIR3 monoblok

Među raznim rešenjima koja je kompanija „Clivet“ predložila za stvaranje WLHP sistema, ZEPHIR3 monoblok jedinica igra odlučujuću ulogu jer garantuje ispravnu izmenu i pročišćavanje vazduha prostorijama. Idealan za ugradnju unutar i izvan zgrade, ZEPHIR3 ima tehnologiju toplotne pumpe Full Inverter sa termodinamičkim povratom u kombinaciji sa elektronskom filtracijom (ISO 16890 ePM1 90%). Rezultat je čist i visoko filtriran sveži vazduh (od 1.000 do 14.000 m 3 /h), sa aktivnim delovanjem protiv virusa i bakterija, efikasan povrat energije otpadnog vazduha, kao i smanjena potrošnja energije ventilacije i bolja životna udobnost zahvaljujući preciznoj kontroli temperature i vlažnosti ulaznog vazduha.