Sada postoji mnogo načina za grijanje domova. Znate li razlike i prednosti svakog sistema?

Radijatori su donedavno bili jedini način za grijanje domova. Sada su, međutim, tehnologije i sistemi evoluirali kako bi nam pružili niz novih sistema koji će nas grijati zimi i osigurati optimalnu udobnost u domu.
Rješenja se naravno razlikuju po tehničkim karakteristikama i prednostima, ali sva garantuju uštedu energije, a time i niže račune.

Zračeći sistemi za grijanje

Za nove zgrade, ali i za one koje se renoviraju, sistemi podnog grijanja mogu se smatrati najpopularnijim rješenjem i održiva su alternativa konvencionalnim radijatorima. Ali kako ovi sistemi funkcionišu i koje su glavne prednosti koje mogu pružiti? U poređenju sa radijatorima, koji po svojoj prirodi zauzimaju prostor u kući, zračeći sistem je praktički nevidljiv

Koristi zavojnicu s cijevima smještenu ispod poda u kojoj obično teče voda na temperaturi između 30 i 40 °C. Nakon što se pod zagrije, toplota se zračenjem prenosi u prostorije, čime garantuje vrhunsko blagostanje u domu. Ovo rješenje, koje može biti dizajnirano za zidnu ili plafonsku primjenu, takođe nudi dobru pouzdanost i trajnost. Ušteda energije je također osigurana pri najnižoj postavci temperature (radijatori moraju biti na temperaturi iznad 60 °C da bi ispravno radili). 

Ove uštede se značajno povećavaju ako se toplotna pumpa, koja koristi besplatnu obnovljivu energiju (spoljni vazduh, podzemnu vodu ili podzemno grijanje), kombinuje sa sistemom: a to su uštede koje nikada ne biste mogli imati sa kondenzacionim bojlerom koji radi na fosilno gorivo.

Ventilokonvektori

Zračeći sistemi su sada veoma popularni i većina Italijana ih poznaje; međutim, oni često misle da su talijanski izraz ventilconvettori i ventilokonvektori dvije različite stvari, dok su u stvari jedna te ista stvar. Ali šta su zapravo ventilokonvektori? Jesu li slični radijatorima ili više rade kao zračeće grijalice? 

Po izgledu, ventilokonvektori podsjećaju na klasične radijatore po tome što imaju terminal koji se može postaviti na zid ili pod. Međutim, razlikuju se od radijatora u dva glavna aspekta: ventilokonvektori ispuštaju vazduh direktno u okolinu i mogu se koristiti ne samo za grijanje već i za hlađenje

Način na koji rade je vrlo jednostavan. Prije svega, ventilokonvektori usisavaju vazduh iz prostorije sa ventilatorom, a zatim ga dovode do željene temperature pomoću razmjenjivača toplote spojenog na kondenzacioni bojler ili toplotnu pumpu. Kada se vazduh zagrije ili ohladi, može se pustiti nazad u različite prostorije u kući.

Naravno, kao i svako rješenje za klimatizaciju, ventilokonvektori također imaju prednosti i nedostatke. Jedna od glavnih prednosti je niska potrošnja tokom rada, a ventilokonvektor je u tom pogledu sličan zračećem sistemu. U načinu grijanja, zapravo je dovoljna temperatura protoka od 45-50 °C u poređenju sa 60-70 °C radijatora, što omogućava da ventilokonvektori savršeno rade sa generatorima toplote niske temperature (toplotne pumpe, napom.ured.) i solarnim termalnim sistemom. Druga prednost je jednostavnost korištenja, s novijim modelima koji imaju brojne programe ventilacije i tajmere za uključivanje i isključivanje.

Šta je sa blagostanjem koje proizilazi iz ujednačene temperature u cijeloj kući? To se može postići jednostavnim odabirom proizvoda koji najbolje odgovara vašim potrebama. Na primjer, u slučaju vrlo velike prostorije savjet je da se ventilokonvektor ugradi u sredinu plafona, dok u manjim prostorijama zidna montaža može biti dobro rješenje.

Glavni nedostatak ventilokonvektora je značajan trošak ugradnje, ali to se nadoknađuje smanjenjem potrošnje od oko 30 posto u odnosu na radijatore. Zatim tu su i drugi faktori kao što su emisija buke, rukovanje prašinom i potrošnja električne energije.

A toplotna pumpa?

Toplotna pumpa nije alternativa ventilokonvektoru ili sistemu grijanja i hlađenja zračenjem, već je generator koji omogućava njihov rad. Radi se o generatoru koji se od klasičnog bojlera razlikuje po načinu rada na niskoj temperaturi (iz tog razloga se ne preporučuje kombinacija sa klasičnim radijatorima, napom.ured.) i prije svega s obnovljivim izvorima energije. Ventilokonvektori pružaju uštedu u kombinaciji s bojlerom koji radi na fosilna goriva kao što su gas i TNG, ali su još povoljniji s integracijom toplotne pumpe.

Toplotne pumpe za sve potrebe

Bilo da su hibridne, odnosno u kombinaciji sa bojlerom, ili potpuno električne, toplotne pumpe koje je osmislila kompanija Clivet su idealno rješenje za uparivanje sa ventilokonvektorima (kao i zračećim podnim, zidnim i plafonskim sistemima, napom.ured.).  

Kompanija nudi dvije glavne vrste rješenja kako za individualne vlasnike kuća tako i za stambene, poslovne ili industrijske zgrade: