Od kuhinje u kojoj kuhar i njegovo/njeno osoblje priprema ukusna jela do recepcije gdje vratar ljubazno dočekuje goste, u područjima za opuštanje, sobama za sastanke i pojedinačnim spavaćim sobama: hoteli imaju veoma različita okruženja, ali ih ujedinjuje potreba da osiguravaju optimalnu udobnost svima koji u njima provode vrijeme.
U tom kontekstu klimatizacija igra vrlo važnu ulogu. Zapravo, može postati faktor koji utiče na to kako gosti cijene hotel, pomažući pri određivanju njegovog uspjeha. Postizanje udobnosti boravka mora biti temeljni cilj prilikom dizajniranja sistema klimatizacije. Dizajn za koji se moraju uzeti u obzir određeni ključni faktori, kao što je termo-psihometrijska dobrobit (poseban osjećaj kada je ljudima ugodno i kada im nije ni vruće ni hladno), akustična dobrobit i kvalitet zraka u zatvorenom prostoru.

Koji su ključni elementi dobrog sistema?

Prilikom dizajniranja sistema klimatizacije za hotel, najveća pažnja se mora posvetiti njegovoj energetskoj efikasnosti, budući da različiti prostori objekta i spavaćih soba imaju veoma različite povremene upotrebe i toplotna opterećenja. Ostale promjenljive koje utiču na upravljanje sistemom se odnose na utrošenu energiju i troškove za njegov rad te redovno i eventualno izvanredno održavanje. 
Mnogi hoteli nude i dodatne usluge kao što je teretana, bazen i wellness centar, kao i posebne prostorije za poslovne sastanke. Naravno, svako od ovih okruženja ima različite zahtjeve za temperaturom, vlagom i obnavljanjem zraka, a sistem klimatizacije mora moći ispuniti sve te zahtjeve.
Prilikom odabira hotelskog sistema potrebno je uzeti u obzir i period u kojem posluje. Za objekat koji posluje samo ljeti, bit će potreban samo sistem ljetne klimatizacije i obnavljanja zraka, dok će za hotel koji radi 365 dana u godini biti potrebno rješenje koje nudi optimalne performanse grijanja.

Koji su najčešći sistemi klimatizacije u hotelima?

Kao što smo vidjeli, hoteli imaju izuzetno specifične karakteristike koje zahtijevaju vrlo pažljivu analizu prije odabira odgovarajućeg sistema klimatizacije. 
Među mnogim sistemskim rješenjima dostupnim na tržištu, možemo da istaknemo tri koja su dobro prilagođena zahtjevima hotela: hidronički sistemi, VRF (Variable Refrigerant Flow) sistemi i WLHP (Water Loop Heat Pump) sistemi. Naravno, sve tri vrste sistema moraju se kombinovati s klima komorom koja kontinuirano dovodi čisti, filtrirani zrak u prostorije.

Hidronički sistem: najpoznatiji i najkorišteniji

Jednostavan za dizajniranje, ugradnju i održavanje, hidronički sistem zasigurno je najpoznatiji i najrasprostranjeniji među sistemima klimatizacije i ima zelenu dušu, zahvaljujući korištenju vode kao prijenosnika toplote. Toplotna ili rashladna energija potrebna za zagrijavanje ili hlađenje okoline se distribuira kroz cjevovode za vodu u kojima cirkuliše topla ili hladna voda, proizvedena posebnim vanjskim generatorima kao što su rashladni uređaji ili toplotne pumpe. Zagrijana ili ohlađena voda zatim snabdijeva unutrašnje jedinice, kao što su podni sistemi zračenja ili ventilokonvektori. Pored toga, obnavljanjem zraka upravlja vanjska jedinica za obradu zraka, koja se napaja iz hladnjaka.

Umjesto te jedinice, kompanija Clivet predlaže svoju nezavisnu potpunu vanjsku zračnu jedinicu ZEPHIR3 opremljenu termodinamičkim sistemom povrata, kreirajući tako pravu evoluciju hidroničkog sistema. Glavna prednost? Uklanjanje sistema potrebnog za prijenos tečnosti nosača koji se koriste u tradicionalnom hidroničkom sistemu sa jedinicama za obradu zraka kako bi se ispunilo opterećenje primarnog zraka.

Višenamjenske jedinice SPINchiller3, dostupne sa kapacitetom grijanja od 300 do 1450 kW i kapacitetom hlađenja od 260 do 1300 kW, idealno su rješenje za istovremenu proizvodnju tople i hladne vode, efikasnije od normalne toplotne pumpe.

Alternative hidroničkom sistemu: VRF i WLHP

Glavna razlika između hidroničkog i VRF sistema je u tome što prvi koristi vodu kao tečnost za prijenos toplote, dok drugi koristi poseban rashladni gas. Glavna prednost ove vrste ugradnje? Definitivno njegova bolja efikasnost. Zbog toga što direktna ekspanzija omogućava isparavanje gasa na višim temperaturama i kondenzaciju na nižim temperaturama od sistema kao što je hidronički, u kojem se koristi neposredna razmjena tečnosti (vode). Arhitektura ovog sistema također je dizajnirana da bude potpuno modularna, kombinujući jedinice i kontrole prema specifičnim zahtjevima projekta.

Veoma popularni u Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj, WLHP (Water Loop Heat Pump) sistemi uključuju hidraulički krug koji povezuje niz toplotnih pumpi kako bi se zagarantovala optimalna klimatizacija područja u zgradi sa veoma različitim zahtjevima. Dok u hidroničkim sistemima toplotnu ili rashladnu energiju proizvodi generator i zatim je distribuira do terminala putem zagrijane ili ohlađene vode, WLHP sistemi koriste vodu na „neutralnoj“ temperaturi, koja djeluje kao izvor za direktnu proizvodnju energije na licu mjesta od raznih toplotnih pumpi. Rezultat je veća efikasnost i pouzdanost, što je zagarantovano decentralizacijom prijenosa energije.

rješenje za hotele koje je dizajnirala kompanija Clivet

Zapakovani sistem dizajnirala je kompanija Clivet kako bi zagarantovala najbolju klimatizaciju ugostiteljskih objekata koji imaju područja kao što su kuhinje, recepcije i konferencijske sobe sa veoma različitim zahtjevima. Ova vrsta sistema omogućava smanjenje investicionih i operativnih troškova, smanjenje ukupnih prostornih potreba i postizanje savršene arhitektonske integracije sistema. To se postiže zahvaljujući sistemu koji sadrži zapakovanu jedinicu, obično ugrađenu na krovu zgrade, koja omogućava proizvodnju energije za hlađenje i grijanje samo kada i gdje je to potrebno, kao i pružanje odgovarajućeg obnavljanja zraka, a istovremeno garantuje povrat energije.