Toplotne pumpe su „zelena“ alternativa bojlerima

Toplotne pumpe su „zelena“ alternativa bojlerima, kako u porodičnim kućama tako i u stambenim blokovima. Nije slučajno da je zamjena bojlera toplotnom pumpom jedna od prvih operacija na koju treba misliti kada je u pitanju energetska obnova zgrade, odnosno kombinacija svih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje njenih performansi i smanjenje troškova energije.

Odabir najprikladnije toplotne pumpe za potrebe stambenog bloka ne može se obaviti bez njenog pravilnog dimenzionisanja. Naravno, model koji je dobar za jednu zgradu možda neće imati dovoljno snage za grijanje, hlađenje i proizvodnju vode za domaćinstvo za drugu. U takvim slučajevima, to se naziva premalo dimenzionisanje. S druge strane, ako je toplotna pumpa predimenzionisana u fazi projektovanja, oni koji žive u različitim stanovima u zgradi mogu pretrpjeti značajan gubitak energije.

I to nije sve: osim što će toplotnu pumpu morati dimenzionisati na najbolji mogući način, ovisno o toplotnoj potražnji cijelog stambenog bloka, projektant će novu instalaciju morati prilagoditi postojećoj termoelektrani. Ili, alternativno, iskoristite bilo koje druge tehničke prostorije ili vanjske prostore.

Dimenzionisanje toplotne pumpe

Da bi se izračunala potreba za kapacitetom za proizvodnju toplotne energije potrebne za grijanje stambenog bloka, postoji nekoliko smjernica koje treba slijediti. Prije svega, potražnja za energijom zgrade, vrijednost koja se može izračunati množenjem korisne površine koja se grije (u kvadratnim metrima) s godišnjom potražnjom za toplotnom energijom (u kWh/m2 godišnje). Ostali faktori koji omogućavaju dizajneru da izračuna dimenzionisanje na najbolji mogući način su klimatska oblast, minimalna projektovana vanjska temperatura, vrijednost stepen-dan i dozvoljeni dnevni sati grijanja.

Svaka zemlja je podijeljena na klimatska područja, simbolično označena nizom slova ili brojeva. U zavisnosti od klimatskog područja, mijenjaju se i tzv. stepen-dani (D-D), odnosno zbir jedine pozitivne razlike između uobičajene temperature postavljene na 20°C i prosječne dnevne vanjske temperature tokom svih 365 dana u godini. Vrlo visoka vrijednost, poput one u gradu Cuneo, Pijemont, koja iznosi više od 3.000, pokazatelj je produženih godišnjih perioda grijanja i znatno nižih prosječnih temperatura.

Drugi element koji treba uzeti u obzir, zbog potrebe opština da smanje zagađenje zraka, jeste maksimalan broj sati u kojima se sistemi grijanja mogu koristiti. Vrijednost na koju prirodno utiče klimatsko područje u kojem se stambeni blok nalazi i koja ima ključnu ulogu u odabiru projektanta, budući da toplotna pumpa mora moći zagrijati zgradu u roku koji je propisan propisima. Konačno, postoji minimalna projektna vanjska temperatura, najniža vrijednost prosjeka najhladnijih godišnjih decenija zabilježenih na različitim lokacijama.

Odabir toplotne pumpe: zrak-voda ili voda-voda?

Za razliku od kotlova koji zahtijevaju plin ili metan, toplotne pumpe nemaju sagorijevanje, čime se smanjuju štetne emisije. I to nije sve: ova inovativna tehnologija osigurava visoku efikasnost sa dodatnim bonusom u mogućnosti da obezbijedi kapacitet grijanja za grijanje i kapacitet hlađenja za hlađenje, kada je to potrebno. Toplotne pumpe „koriste“ prirodne i održive resurse i razlikuju se prema izvoru energije (zrak, voda i toplota zemlje) i fluidima za prijenos toplote (zrak i voda).

Toplotne pumpe zrak-voda, kao što je SHEEN EVO 2.0 (za srednje/male stambene zgrade) ili LARGE EVO linija (za velike stambene zgrade).

To su rješenja posebno dizajnirana za centralizovane sisteme u stambenim zgradama i odlično su rješenje kako za novogradnju tako i za radove adaptacije. 

Kako ne koriste zrak kao izvor energije, toplotne pumpe voda-voda i geotermalne toplotne pumpe ne moraju se ugrađivati na otvorenom, niti im je potreban unutrašnji prostor sa posebnim otvorima za ventilaciju. To ne znači da ove jedinice nemaju druge logističke poteškoće. Za prve, tehnički prostori moraju biti projektovani na najbolji mogući način tako da se pumpe mogu spojiti na bunare za pumpanje i vađenje, dok su za druge potrebne posebno invazivne operacije bušenja da bi se geotermalne sonde zakopale do 170 metara dubine.

Saznajte više 

Ti sistemi koriste vazduh uzet izvana kao izvor i vodu kao fluid za prenos toplote, tako da postaje neophodno obezbijediti dovoljno visok protok zraka. Zbog toga je u slučaju renoviranja gdje je termoelektrana premala ili nema otvora koji bi osigurali pravilnu cirkulaciju vanjskog zraka, savršeno rješenje postavljanje jedinice na otvorenom. Ovo omogućava odgovarajuću brzinu protoka zraka kako bi se osigurao rad toplotne pumpe uz postizanje optimalne prirodne ventilacije. Jedina mjera, u slučaju vanjske ugradnje, je obratiti posebnu pažnju na akustički aspekt i odabrati model koji osigurava značajno smanjenje buke. Sheen EVO i Large EVO toplotne pumpe koriste ekološki prihvatljiv rashladni plin R-32, koji ispunjava ovaj zahtjev jer je jedan od najtiših modela na tržištu. I to nije sve: proizvod je također dostupan u tri različita akustična načina rada: standardni, tihi i super tihi.