Uticaj sistema za grijanje ili klimatizaciju velikih prostora je jedna od tačaka na dnevnom redu mnogih kompanija. Ovo je prijedlog koji će osvojiti vaše kupce.

Bilo da se radi o visokoj zgradi u kojoj se nalazi niz ureda, trgovačkom centru ili proizvodnom pogonu, svakoj velikoj zgradi koja generiše značajnu količinu toplote je potreban sistem koji osigurava izuzetno efikasnu klimatizaciju. 

Trenutna situacija, u kojoj troškovi energije kompanija nastavljaju rasti, zahtijeva od nas da budemo još oprezniji i da izbjegnemo bilo kakvo rasipanje ili pogrešnu procjenu. Stoga upotreba jednog ili više rashladnih uređaja u kombinaciji s nizom ventilokonvektora može zaista napraviti razliku, pružajući mogućnost hlađenja veoma velikih prostora uz znatnu uštedu troškova.

Schema circuito frigorifero
Kako rade rashladni uređaji?

Baš kao i tradicionalni kućni klima uređaji, rashladni uređaji koriste tečnost za hlađenje koja može izvesti takozvani ciklus hlađenja. U ovom konkretnom postupku, tečnost smanjuje temperaturu vode koja cirkuliše oko određenog kola (hidronički sistem), uklanjajući višak toplote proizvedene u zgradi i snabdijevajući potrebnu energiju za hlađenje različitim korisnicima.
Postoje 4 glavne komponente u rashladnom uređaju: kompresor, kondenzator, ekspanzioni ventil i isparivač.

Isparivač je vrsta izmjenjivača toplote koji „koristi“ temperaturnu razliku između rashladnog sredstva i vode koja cirkuliše oko hidroničkog sistema za apsorbiranje viška toplotne energije. Kako se voda hladi, što pomaže u poboljšanju klimatizacije u zgradi, rashladno sredstvo se mijenja iz tečnog stanja u gasovito stanje uz održavanje relativno niskog pritiska.

Kako bi se kroz postupak kondenzacije vratio u tečno stanje, gas mora povećati svoju temperaturu i pritisak. Radnja koju izvodi kompresor koji, kao što samo ime kaže, kompresuje rashladni gas.

Kondenzator se može smatrati zavojnicom koja može raspršiti toplotu gasa u okolinu, koristeći zrak ili vodu, dopuštajući mu da se vrati u tečno stanje.

Ovaj uređaj stvara velike fizičke promjene u tečnosti, zbog čega se njen pritisak smanjuje i posljedično može ispariti na nižoj temperaturi. Nakon što rashladno sredstvo izađe iz ekspanzionog ventila, vraća se u isparivač kako bi ponovno započelo ciklus.

Hladnjak s vodenim ili zračnim kondenzatorom?

Postoje dvije glavne vrste rashladnog uređaja, koje se razlikuju prema sredstvu koje se koristi za hlađenje kondenzatora. 

  1. Zračno hlađeni uređaji su najpopularniji na tržištu (gotovo 80%) i idealno su rješenje za zgrade s infrastrukturnim ili ekološkim ograničenjima. Kondenzator u rashladnim uređajima sa zračnim hlađenjem ima rebra za hlađenje i ventilatore koji guraju zrak i mora se postaviti na otvorenom kako bi se toplota izbacila u atmosferu. 
  2. S druge strane, vodeno hlađeni rashladni uređaji imaju vodeno kolo koje može ukloniti toplotu iz tečnosti rashladnog sredstva. Također su veći od onih sa zračnim hlađenjem jer zahtijevaju rashladne tornjeve, suhe hladnjake ili druge komponente koje hlade vodu u kolu

Rashladni uređaji i ventilokonvektori u hidroničkim sistemima

Rashladni uređaji i ventilokonvektori su dva glavna uređaja u hidroničkom sistemu i među najpoznatijim rješenjima klimatizacije velikih zgrada. 

Kao što sama riječ kaže, u ovom sistemu se toplotna energija za grijanje ili rashladna energija za hlađenje distribuira kroz vodovodne cijevi u kojima cirkuliše topla ili hladna voda koju proizvodi vanjska jedinica. 

Rashladni uređaj je uređaj iza sistema koji, zahvaljujući tečnosti koja prolazi kroz ciklus hlađenja između isparivača i kondenzatora, osigurava hlađenje vode (ili zagrijavanje ako uređaj radi u režimu rada toplotne pumpe). Hladna voda se zatim dovodi do unutrašnjih jedinica, tj. ventilokonvektora, čime im se omogućuje isporuka toplog ili hladnog zraka u različite prostorije, prije nego što se vrate u rashladni uređaj.

3 razloga za odabir sistema s rashladnim uređajima i ventilokonvektorima

Hidronički sistem sastavljen od rashladnih uređaja i ventilokonvektora pruža značajne prednosti, posebno u smislu uštede

  • Korištenje ventilokonvektora omogućuje sistemu da radi na nižoj temperaturi od rashladnih uređaja u kombinaciji s tradicionalnim radijatorima, što rezultira manjom potrošnjom struje i vidljivom koristi u smislu smanjenih računa za struju
  • Sistem također pruža najveću svestranost. Rashladni uređaji zapravo mogu raditi i u režimu rada toplotne pumpe i koristiti se ne samo za hlađenje, već i za grijanje zgrade. 
  • Posljednje, ali ne i najmanje važno, hidronički sistem je ekološki prihvatljiv jer koristi vodu (dok u rashladnim uređajima, umjesto nje, teče rashladna tečnost koja ima mali uticaj na okoliš). Kao rezultat toga, nema onečišćenja okoliša u slučaju curenja.

Rješenja kompanije Clivet

Kako bi ponudila najbolju energetsku efikasnost tokom cijele godine i u svakoj komercijalnoj i industrijskoj primjeni, kompanija Clivet nudi širok raspon rashladnih uređaja s inverterskim spiralnim kompresorom (do 100 kW), višestrukim spiralnim kompresorom (do 675 kW), inverterskim vijčanim kompresorom (do 1520 kW) i inverterskim centrifugalnim kompresorom (do 1600 kW). Kompanija Clivet je također na prvom mjestu kada se radi o korištenju rashladnog sredstva R32 s malim uticajem na okoliš (za inverterske spiralne i višestruke spiralne rashladne uređaje) i R1234ze rashladnog sredstva s praktički nikakvim uticajem na okoliš (za rashladne uređaje s inverterskim vijčanim kompresorima).

Najnovije inovacije kompanije Clivet puštene na tržište uključuju:

  • ELFOEnergy Sheen EVO (od 43 do 98 kW) i ELFOEnergy Storm EVO (od 53 do 85 kW), zrakom hlađene rashladne uređaje s rashladnim sredstvom R32, inverterskom tehnologijom i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 5,37 za prvi, SEER do 4,89 za drugi);
  • SPINChiller4 (da 220 a 675 kW), zrakom hlađeni rashladni uređaj s rashladnim sredstvom R32, višestrukom spiralnom tehnologijom i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 5,00); 
  • Dva niza zrakom hlađenih rashladnih uređaja s inverterskim vijčanim kompresorima i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 5,4):  Screwline4-i WDAT-iZ4 (od 200 do 1050 kW) s rashladnim sredstvom R1234 i Screwline4-i WDAT-iK4 (da 280 do 1420 kW) s rashladnim sredstvom R513A s malim uticajem na okoliš;
  • Screwline4-i WDH-iK4 (od 340 do 1520 kW), novu seriju vodeno hlađenih rashladnih uređaja s inverterskim vijčanim kompresorima visoke sezonske efikasnosti (SEER do 8,6) koji koriste rashladno sredstvo R513A s malim uticajem na okoliš;
  • WCH-iZ (od 810 do 1600 kW), centrifugalni rashladni uređaj s rashladnim sredstvom R1234ze i visokom sezonskom efikasnošću (SEER do 9,64).
chillers and fancoils Clivet