Bojler s toplotnom pumpom garantira visoku efikasnost na vrlo malom prostoru. No, prednosti je puno više.

Bojler s toplotnom pumpom predstavlja validno ekološki prihvatljivo rješenje za proizvodnju potrošne tople vode za domaćinstvo, garantirajući visoku efikasnost i optimizaciju potrošnje energije. Najneposrednija korist je smanjenje troškova na računu što je u ovo vrijeme svakako veoma interesantna tema.

Za razliku od električnih ili plinskih modela, ova vrsta bojlera koristi obnovljivu energiju, kao što je zrak izvan kuće ili sunce, ako postoje paneli. Nadalje, ne emituje CO 2 niti finu prašinu, čime se potvrđuje kao izuzetno ekološki prihvatljiv.

Glavne prednosti bojlera s toplotnom pumpom

Iako zahtijevaju veće prostore za ugradnju od tradicionalnih električnih ili plinskih bojlera, bojleri opremljeni tehnologijom toplotne pumpe nude nebrojene prednosti u smislu manjeg uticaja na okolinu i smanjenja troškova. Korištenje čistog i obnovljivog izvora energije kao što je vanjski zrak omogućuje uštedu do 70% potrošnje električne energije, kao i potpunu eliminaciju korištenja prirodnog plina ili TNG-a i posljedične emisije štetnih materija.

Bojler s toplotnom pumpom možete ugraditi u novogradnje kao i u renovirane objekte. Ova vrsta bojlera, zapravo, takođe nudi prednosti u smislu svestranosti, jer ne predviđa priključak na dimnjak, već jednostavno na vodovodni sistem i utičnicu. Konačno možete odabrati gdje ćete prenijeti ohlađeni zrak koji proizvodi grijač vode toplotne pumpe. Ušteda energije znači značajno smanjenje troškova na računu, ali ne samo to. Zamjena električnog bojlera za proizvodnju potrošne tople vode sistemom s toplotnom pumpom daje mogućnost ostvarivanja povoljnih poreskih olakšica.

Isplati li se bojler s toplotnom pumpom?

 • Ekonomska ušteda do 70%
 • Visoka energetska efikasnost i manja potrošnja
 • Ekološki jer koristi obnovljive izvore energije (zrak/sunce)
 • Ne emituje CO 2 niti finu prašinu: poštuje okolinu

Kako radi bojler s toplotnom pumpom?

Da biste razumjeli kako radi bojler s toplotnom pumpom, morate se upoznati o specifičnoj tehnologiji na kojoj se zasniva. Njegov princip rada zasniva se na ekstrakciji toplotne energije iz vanjskog izvora i njenom naknadnom prijenosu u vodu koja ulazi u bojler. Proces koji se odvija kroz zatvoreni krug i koji se radi jednostavnosti može sažeti u tri glavna koraka.

 1. U početku se zrak dovodi u izmjenjivač u kojem cirkuliše posebna rashladna tečnost koja
  preuzima toplotu do tačke vrenja.

 2. Nakon prelaska iz tečnog u plinovito stanje, rashladno sredstvo dolazi do kompresora
  unutar mašine koji dodatno podiže njegovu temperaturu na takav način da pogoduje
  izmjeni toplote prema vodi koja se mora zagrijati.

 3. Nakon što se prenese sva raspoloživa toplota, tečnost teče u ekspanzioni ventil koji
  smanjuje njen pritisak i snižava temperaturu, kako bi se vratila u svoje izvorno stanje i
  ponovno pokrenula ciklus.

Efikasno rješenje: toplotna pumpa AQUA Plus SWAN-2

Za proizvodnju potrošne tople vode u stambenim okruženjima, kompanija Clivet je dizajnirala toplotnu pumpu AQUA Plus SWAN-2 koja postiže najviše nivoe efikasnosti na tržištu. Zahvaljujući brojnim veličinama i konfiguracijama te modernoj i ugodnoj liniji, uklapa se u svako okruženje. Upravljačka ploča je jednostavna i intuitivna i postavljena je direktno na jedinicu radi lakšeg korištenja.

Ono što ovo rješenje čini jednim od najboljih na tržištu je ušteda energije: u poređenju s tradicionalnim električnim bojlerom, toplotna pumpa AQUA Plus SWAN-2 može osigurati 75% smanjenja troškova električne energije za istu toplotnu energiju.