Prirodni rashladni gas koji može pomoći da se topla voda proizvodi na ekološki način. Pogledajmo prednosti.

Do prije nekoliko godina, malo ljudi bi se kladilo na široku upotrebu propana kao rashladnog gasa za toplotne pumpe. Danas, međutim, zahvaljujući svojstvima prirodnog i “zelenog” rashladnog sredstva, nema proizvođača na tržištu koji nije prihvatio ovu novu energetsku tranziciju i predstavio proizvode opremljene propan kompresorima. Štaviše, njegova upotreba ne čini nikakvu razliku u načinu rada toplotnih pumpi. Naprotiv, čini sistem grijanja, hlađenja i proizvodnje tople vode još ekološki prihvatljivijim. 

Propan,
rashladno sredstvo budućnosti

Podsticaj upotrebi propana došao je od Evropske komisije, sa planom REPowerEU koji je imao za cilj smanjenje zavisnosti zemalja EU o fosilnim gorivima izvan EU. Komisija zapravo vidi toplotne pumpe kao ključ za ključnu dekarbonizaciju stambenog sektora, postavljajući sebi ambiciozni cilj ugradnje ove tehnologije u 30 miliona zgrada do 2030. godine. Tempo razvoja koji se ne može odvojiti od potrage za održivijim rješenjima, posebno u izboru rashladnih sredstava koja se koriste. 

Između ostalog, novo ažuriranje Uredbe o F-gasu, koje je 16. januara odobrio Evropski parlament sa 457 glasova od 581 za, korak je dalje u zabrani upotrebe fluoriranih gasova kako u kućnim klima uređajima, tako i u paketima toplotnih pumpi do 12 kW. Za potonje, sintetički gasovi s GWP-om iznad 150 bit će dozvoljeni samo do 2027. godine, dok će do 2032. godine biti obavezno korištenje samo prirodnih gasova. To znači da propan ima veoma svjetlu budućnost i da će postati glavno rashladno sredstvo za toplotne pumpe do 12 kW, zahvaljujući svojim odličnim termodinamičkim svojstvima i niskoj GWP vrednosti.

Nizak uticaj na životnu sredinu

Da bismo u potpunosti razumjeli karakteristike propana u odnosu na ekološku prihvatljivost, vrijedi ga uporediti s fluoriranim ugljovodonicima, takozvanim F-gasom, koji se već dugi niz godina koristi kao referentno rashladno sredstvo za toplotne pumpe. Kao što svi znamo, potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) je indikator koji nam pomaže da definiramo uticaj emisije gasa na okoliš. 

Difluorometan gas (R32), jedan od najekološkijih gasova dostupnih na tržištu danas i koji se sve više koristi u stambenim klimatizacijskim sistemima, ima GWP od 675. To znači da svaki kilogram R32 koji se emituje u atmosferu uzrokuje povećanje efekta staklene bašte identično onom uzrokovanom emisijom 675 kg CO2: količine gasa koju vozilo prosječne veličine emituje kada putuje otprilike 5.000 km.

Rashladna sredstva koja se koriste dugo vremena, kao što su R134a ili R410a, još više zagađuju. Njihove GWP vrijednosti su 1.430 odnosno 2.088, što rezultira emisijom od 1.430 i 2.088 kg CO2 za svaki kilogram gasa koji ide u atmosferu. A propan? Kako je riječ o prirodnom gasu, njegov GWP indeks iznosi 3, što ga čini najboljim mogućim rješenjem za zaštitu okoliša.

Sigurnost i efikasnost

Kada je riječ o prirodnom gasu kao što je propan, prvo pitanje koje nam pada na pamet je pitanje sigurnosti. Može li se rashladno sredstvo R290 zaista smatrati sigurnim, čak i za upotrebu unutar stambenih zgrada? Odgovor je da. 

Kompresori toplotnih pumpi sa propanom su zapravo dizajnirani da spriječe bilo kakvu vrstu curenja gasa, jer su rashladni krugovi vodonepropusni, tako da nema kontakta sa vodenim krugom. 

I ne samo to, količina rashladnog sredstva R290 koja se koristi u ovoj vrsti toplotnih pumpi je veoma niska. Štaviše, čuveni njemački Fraunhofer institut, u suradnji s nekim proizvođačima, nedavno je proveo studiju koja je pokazala mogućnost smanjenja punjenja propana na manje od 150 grama. U okviru istraživačkog projekta LC150 (Low Charge 150), Institut je razvio nekoliko prototipova toplotnih pumpi sa niskim sadržajem rashladnog sredstva. Karakteristike najboljeg? Kapacitet grijanja od 12,8 kilovata (oko 10 kW hlađenje) sa samo 124 grama propana.

Upotreba rashladnog sredstva R290 također osigurava veću efikasnost i visoku pouzdanost, čime se osigurava vrlo visoka temperatura fluida za prijenos toplote, čak i pri ekstremno niskim vanjskim temperaturama. Zbog toga su toplotne pumpe sa propanom odlična alternativa tradicionalnim kotlovima i idealno su rješenje u kombinaciji sa radijatorima, koji u odnosu na zračne podne sisteme zahtijevaju mnogo više temperature za zagrijavanje kuće i osiguravanje optimalnog komfora stanovanja. 

Propan u toplotnim pumpama kompanije Clivet

Uvijek fokusirana na razvoj tržišta, kompanija Clivet je nedavno lansirala svoju prvu liniju paketa toplotnih pumpi sa rashladnim sredstvom R290 za stambene aplikacije. Serija uređaja Edge F je dostupan u 7 različitih veličina, sa snagom u rasponu od 4 do 15 kW, i može postići temperaturu dovoda od 75 °C do vanjske temperature okoline od -10 °C. 

Poboljšane performanse serije Edge F osiguravaju klasu A++ za grijanje na srednjoj temperaturi (protok dovodne vode od 55 °C) i klasu A+++ za grijanje na niskoj temperaturi (protok dovodne vode od 35 °C), kao i osiguranje SEER vrijednosti do 5,86 u hlađenju. 

Ostale impresivne karakteristike uključuju visok nivo tišine, sa 2 režima rada specijalno dizajnirana da poboljšaju akustičnu udobnost, i novi upravljački sistem sa grafičkim interfejsom u punoj boji, koji čini korištenje toplotne pumpe još lakšim i jednostavnijim.