Idealan životni komfor uz eko-sistem Smart Living

Živimo unutar zidova svog doma više od polovine života. Zbog toga čist zrak, odgovarajuća toplota i pametne aplikacije za kontrolu prostorija mogu zaista promijeniti vaš život na bolje.

Termin životni komfor sada je ušao u rječnik svih nas i ukazuje na blagostanje koje ljudi mogu da dostignu u datom okruženju. Stanje koje zavisi od niza faktora, kao što su temperatura i vlažnost, kvalitet zraka i intenzitet buke, koji preuzimaju još važniju ulogu jer većinu života provodimo kod kuće. Prema nedavnom istraživanju čak 55%.

Životni komfor prvenstveno utiče na zdravlje ljudi, doprinoseći smanjenju pojave bolesti, a samim tim i smanjenju troškova zdravstvene zaštite. Ekološki aspekt je također veoma važan. Da, jer da bi se postiglo ovo blagostanje, neizbježna je potrošnja energije. Pomislite samo na resurse koji su potrebni za grijanje kuće zimi i hlađenje ljeti, ali i za proizvodnju tople vode za domaćinstvo i osiguravanje odgovarajuće razmjene zraka. Zbog toga, u kontekstu u kojem troškovi energije imaju snažan uticaj na kućne budžete, mogućnost da se računa na rješenja za klimatizaciju koja koriste obnovljivu energiju postaje zaista neophodna. Kako za poštovanje životne sredine, smanjenje štetnih emisija, tako i za uštedu na računima.

Sustav Smart Living Sistem Smart Living za inteligentan i svjestan životni komfor

Smart Living je integrisani sistem upravljanja komforom i energijom koje je dizajnirala kompanija Clivet za stambene primjene.  
Uključuje sljedeće komponente:

  • Toplotna pumpa za grijanje, hlađenje i proizvodnju tople vode
  • Sistem za obnavljanje i prečišćavanje zraka sa aktivnim termodinamičkim obnavljanjem i elektronskom filtracijom
  • Clivet Sinergy: akumulator energije koji se može povezati s fotonaponskim panelima za napajanje sistema posvećenog udobnosti i snabdijevanju energijom raznim korisnicima kod kuće
  • Termostati HID-TSmart
  • Tihi sobni terminali s elegantnim dizajnom
  • Control4 NRG: pomoćnik za inteligentno upravljanje komforom i energijom

Kompanija Clivet više od 30 godina radi na tome da osigura najbolji životni komfor kako za one koji kupuju novu nekretninu tako i za one koji se spremaju da započnu renoviranje, nudeći širok spektar proizvoda za grijanje i hlađenje, obnavljanje i prečišćavanje zraka, proizvodnju tople vode i povezivanje sa solarnim panelima.

Uvođenjem sistema Smart Living, kompanija pravi još jedan korak napred u smislu inovacija kako bi svoja rješenja učinila još efikasnijim, povezanijim i lakšim za praćenje. Jer, prema kompaniji Clivet, kuća postaje pametna tek kada je u stanju da osigura najbolji životni komfor tako što će troškove energije smanjiti na minimum ili ih čak i eliminisati. Ali kako se može postići energetska nezavisnost doma? Jednostavno. Kroz savršenu integraciju između toplotnih pumpi, sistema za skladištenje električne energije Clivet Sinergy i pametnog pomoćnika NRG Control4.

Ekološko grijanje sa toplotnim pumpama

Toplotna pumpa predstavlja ekološku alternativu klasičnom kotlu, jer uglavnom koristi energiju koja dolazi iz spoljašnjeg zraka, iz podzemne vode ili iz toplote zemlje. I ne samo to: za razliku od kotlova, ovaj uređaj ne samo da zagrijava kuću tokom zime, već je u stanju da je i hladi tokom najtoplijeg doba godine, čineći prisustvo klima uređaja suvišnim.

Kompanija Clivet nudi širok spektar toplotnih pumpi koje osiguraju maksimalnu uštedu energije, brojne mogućnosti konfiguracije (split ili monoblok, ugrađene ili vidljive, itd) i opremljene ekološkim rashladnim sredstvom R-32. Među novitetima hibridnih modela izdvajamo toplotnu pumpu Sphera EVO 2.0 EASYHybrid, koja je prošle godine dobila nagradu Klimahouse u kategoriji tržišnih performansi, potvrdivši se kao najbolji održivi i ekonomični hibridni sistem za zamjenu kotla bez ikakvih problema. 

Vodeći model linije Full Electric, Sphera EVO 2.0 je umjesto toga podijeljena toplotna pumpa zrak-voda (unutrašnja i spoljašnja jedinica su odvojene da garantuju optimizaciju prostora) dostupna u širokom spektru snaga (od 4 do 16 kw) i u 3 različite konfiguracije: zidna, sa integrisanim rezervoarom za PTV-u i ugrađena. Mašina koja se savršeno kombinuje sa grejnim podnim, plafonskim ili zidnim sistemima, koja ima tehnologiju CD Inverter koja garantuje hlađenje i koja se može kombinovati sa rezervoarima potrošne tople vode do 250 litara.

Uvijek čist zrak sa kontrolisanom mehaničkom ventilacijom

Kvalitet zraka u zatvorenom prostoru svakako je od suštinskog značaja za zdravlje onih koji žive u kući, kao što je i jedan od odlučujućih faktora za postizanje optimalnog životnog komfora. Ustvari, uobičajeno udisanje ustajalog zraka pogoduje nastanku alergija i respiratornih problema. Neke studije također pokazuju da produženi kontakt sa mikro-zagađujućim česticama može biti povezan sa rizikom od razvoja ozbiljnih bolesti kao što su rak ili dijabetes. 

Da bi garantovala obnavljanje i prečišćavanje zraka, kompanija Clivet pruža kontrolisanu mehaničku ventilacionu jedinicu ELFOFresh EVO. Idealna za ugradnju unutar prostorija sa spuštenim plafonom, zahvaljujući svojoj maloj veličini i visini od samo 29 cm, mašinu karakteriše inovativni termodinamički sistem rekuperacije toplote, koji sam zadovoljava preko 85% zahtjeva zgrade, prečišćava zrak sa veoma efikasnim elektrostatičkim filterom (po izboru) i osigurava zapreminu zraka od 125 do 500 m3/h, kako bi se zadovoljila obnova domova do 300 kvadratnih metara. Nije slučajno što je tokom posljednjih Energy Saving Awards (nagrada za uštedu energije u UK) nagrađen kao proizvod za ventilaciju kod kuće 2022.

Uz Sinergy i Control4 NRG pomoćnika, dom postaje uistinu pametan

Tehnološki razvoj i digitalizacija također su omogućili maksimiziranje potrošnje energije unutar doma, kako bi se omogućila potpuna neovisnost. Modularni sustav pohrane sa Sinergy inverterom zapravo je u stanju pohraniti električnu energiju proizvedenu fotonaponskim sustavom tijekom dana i koristiti je za napajanje klima uređaja i sustava za proizvodnju potrošne tople vode navečer. 

Pametni pomoćnik CONTROL4 NRG, s druge strane, omogućuje upravljanje integracijom između akumulatora Sinergy i dizalica topline na najbolji mogući način za povećanje udobnosti i učinkovitosti, stvara potrebnu energiju samo gdje i kada je potrebno, na temelju potreba svih stanara.

Za dovršetak sustava, tvrtka Clivet također nudi ugradbene Wi-Fi kronotermostate sa zaslonom osjetljivim na dodir koji su dizajnirani da na najbolji način iskoriste sustave opremljene Sphera EVO dizalicama topline. Dostupni u dvije boje, termostatima se također može upravljati na daljinu, pomoću aplikacije Clivet Home Connect dostupne za Google Play i App Store ili s najčešćim glasovnim pomoćnicima kao što je Alexa.