Trgovački centri, hoteli i brojni drugi prostori možda se moraju istovremeno i grijati i hladiti.

Mnoge zgrade u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao što su trgovački centri, hoteli, bolnice i proizvodni pogoni, moraju se grijati i hladiti istovremeno tijekom cijele godine. Pogotovo usred sezone. Ova nezaobilazna činjenica ovisi više čimbenika, kao što su vrsta građevine, napučenost prostora i vanjska temperatura, a karakteristična je za složenija arhitektonska rješenja.

Dakle, kako možemo ispuniti ovaj zahtjev?

Vrlo često rješenje je samostalna proizvodnja toplinske energije za grijanje i rashladne energije za hlađenje te njihov prijenos u različite prostore. Toplinska energija koju proizvodi jedan ili više bojlera i rashladna energija koju proizvode rashladnici tekućine tradicionalno je rješenje. Niska učinkovitost ove vrste sustava dobro je poznata. Zapravo, kad istovremeno treba hladiti i grijati, proizvodnjom rashladne energije troši se velika količina toplinske energije koja se zatim rashladnim uređajem izbacuje u okoliš. Ta bi se energija umjesto toga mogla koristiti za podršku drugim sustavima toplinske energije ili kao potpuna zamjena.

To se ne događa s višenamjenskim sustavom

Višenamjenska jedinica temelji se na tehnologiji dizalice topline, a sposobna je povratiti energiju koja bi se mogla izgubiti povećanjem ionako učinkovitog rada dizalice topline i time povećati učinkovitost cijelog sustava. S jednom višenamjenskom jedinicom, kao što je Clivet SCREWLine4-i, koja istovremeno, neovisno i učinkovito grije i hladi, moguće je zamijeniti oba generatora (bojler i rashladnik) koji rade neovisno i tako uštedjeti na troškovima sustava.

Koje su prednosti višenamjenske tehnologije? učinkovitost bez premca

  • Kao što smo vidjeli gore, višenamjenske jedinice osiguravaju neusporedivu učinkovitost. Zahvaljujući tehnologiji dizalice topline rasipanje energije može se izbjeći istovremenim dovodom tople i hladne vode. 
  • Prednost je i u tome koliko je lako prilagoditi zahtjeve sustava, čak i uz promjenjiva opterećenja grijanja i hlađenja, korištenjem modulacije snage tehnologije multiscroll ili vijčanih kompresora upravljanih izmjenjivačem. 
  • Tu je i dodatni bonus pojednostavljenja sustava: Jedna višenamjenska jedinica zauzima manje prostora od tradicionalnih sustava, kruženje vode je pojednostavljeno, a vrijeme instalacije i održavanja brže je i jeftinije. Bojler više nije potreban, uklonjeni su troškovi spajanja plinskih cijevi i periodičnih provjera, što štedi vrijeme.

Kako se učinkovitost višenamjenskih sustava mijenja ovisno o zahtjevima zgrade?

Kada treba proizvesti samo ohlađenu vodu za hlađenje, višenamjenska jedinica osigurava kapacitet hlađenja potreban izmjenjivaču na hladnoj strani, dok izmjenjivač na vrućoj strani ostaje neaktivan. U ovom slučaju, proizvedeni višak topline odlaže se u vanjsku okolinu putem izmjenjivača na izvoru. Ako zgrada pak treba toplu vodu samo za grijanje, aktivira se izmjenjivač na toploj strani (izmjenjivač optimiziran za grijanje), a višak energije i dalje zbrinjava izmjenjivač na izvoru. Najbolji rezultati u pogledu učinkovitosti postižu se kada postoji istovremeni zahtjev za grijanje i hlađenje. Višenamjenska jedinica može ispuniti zahtjeve sustava istovremenim pružanjem potrebnog kapaciteta hlađenja i grijanja i na hladnoj i na vrućoj strani izmjenjivača. Ovako se ne gubi energija i ne koristi se izmjenjivač na izvoru.

Primjer višenamjenske jedinice: Clivet SCREWLine 4 -i

Jedinica SCREWLine4-1 savršeno je rješenje za istodobnu potrebu za toplom i rashlađenom vodom. 

Dostupna u verziji Excellence, sa SEER do 5,18 i SCOP do 4,21, višenamjenska jedinica ima vijčane kompresore s inverterskom tehnologijom koji poboljšavaju radnu fleksibilnost, visokoučinkovite EC ventilatore i bakrene/aluminijske hidrofilne kondenzacijske zavojnice za ispuštanje vode iz postrojenja iz rebara i učiniti cikluse odmrzavanja učinkovitijima.

Zahvaljujući upotrebi rashladnog sredstva R-513A, koje ima nizak GWP = 631, Clivetova višenamjenska jedinica osigurava jasno smanjenje utjecaja na okoliš u usporedbi s rješenjima koja koriste rashladno sredstvo R-134A (GWP = 1430). SCREWLine4-i također se može pohvaliti modulacijom kapaciteta od 100 % do 18 % i vrlo opsežnim radnim ograničenjima koja osiguravaju da bude potpuno operativan s temperaturama zraka između -10 °C i +46 °C, proizvodnjom tople vode do 60 °C i rashlađenom proizvodnja vode do -8 °C. 

Jedinica također nudi raspon kapaciteta od 450 do 990 kW i dostupna je u tri različite akustične verzije, koje osiguravaju još veće smanjenje buke do -12 db(A) u usporedbi s osnovnim modelom.

Koliko možete uštedjeti s višenamjenskim sustavom?

Da biste shvatili koliko možete uštedjeti s Clivetovom višenamjenskom jedinicom SCREWLine4-i u usporedbi s tradicionalnim rješenjem (zračno hlađeni rashladni uređaj za tekućinu i kondenzacijski bojler), analiza godišnje potrošnje „tipične uredske zgrade” provedena je u nekoliko europskih zemalja (Francuska, Engleska, Italija, Turska, Španjolska i Belgija). 

Zgrada o kojoj je riječ sastojala se od 6 katova i ukupne površine veće od 1000 četvornih metara, radno vrijeme je bilo od 8 do 20 sati, cijeli tjedan, sa zadanom točkom od 7 °C u režimu hlađenja i 45 °C u režimu grijanja

Na temelju ankete, višenamjenski sustav Clivet omogućio je uštedu između 25 % (Adana u Turskoj) i 37 % (Pariz u Francuskoj) primarne energije potrebne za grijanje i hlađenje okoliša, čime je potvrđena njegova visoka učinkovitost u pogledu učinkovitosti.